Artnit

Petak, 21 Februar 2014 16:42

Nega pileje Istaknut

Pileja (Pilea) je tropska biljka koja se gaji kao sobna biljka zbog svog zanimljivog lišća u raznovrsnim bojama. Sve vrste pileje koje se gaje kao sobne biljke imaju iste osnovne zahteve. To su veoma otporne sobne biljke i mogu da ih gaje, čak i početnici, jer ne traže neku posebnu negu.

Pileja najbolje uspeva u zatvorenom prostoru, na svetlom mestu ili polusenci, zaštićenom od direktnog sunca i promaje. Direktno podnevno sunce može da joj ošteti listove.

Zimi pileji odgovara temperatura od najmanje 15 stepeni, mada podnosi i temperaturu do 10 stepeni. Leti joj odgovara temperatura oko 21 stepeni. Smeta joj jako centralno grejanje i vazduh pun dima.

Pileja se zaliva mekom ili odstajalom mlakom vodom, kada se kompost između dva zalivanja isuši. Leti se zaliva obilnije, dva do tri puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno. Prija joj i svakodnevno prskanje, posebno u toku leta, ali ne na direktnom suncu, jer će se listovi spržiti. Da bi se zadržala vlažnost, saksija se može staviti na podmetač sa vlažnim kamenčićima.

Iako pileja može da podnese blagu sušu, ako se ne zaliva dovoljno počeće da se suši i vene. Međutim, često se oporavlja samo za nekoliko sati, ako joj se dodaje voda. Ukoliko se previše zaliva listovi trule.

Da bi lišće pileje bilo lepo razvijeno treba je prihranjivati, dok najviše raste, u toku leta tečnim đubrivom za lisnate biljke, svake dve nedelje.

U proleće se pileja može malo više skratiti, ako se izduži ili izgubi oblik zbog odbacivanja lišća. Redovnim skraćivanjem vrhova, posebno kod starijih biljaka dobija se lep i gust oblik. Preporučuje se i da se obnavlja svake ili svake druge godine.

Pileja se razmnožava u kasno proleće ili leti, reznicama dugim 6 do 10 cm. Odrezane reznice se mogu ožiliti u vodi ili posaditi u saksiju sa smesom listovače i peska. Uz pomoć hormona za ožiljavanje vrlo brzo će se zakoreniti.

U mešanim aranžmanima, sa bršljanima i drugim malim sobnim biljkama pileja dobro uspeva i postaje zanimljiv koloristički detalj.

Pročitano 5321 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 25 Januar 2019 12:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega pileje