Artnit

Četvrtak, 20 Februar 2014 16:40

Ukrasna paprika u saksiji Istaknut

Ukrasna paprika, ili božićna paprika je otporna biljka koja se može lako gajiti u saksijama. Njeni plodovi zbog svoje žestine nisu prikladni za jelo, ali su zanimljiv ukras u vrtu, na terasi, balkonu ili na prozorskoj dasci. Kao sobna biljka najčešće se gaji Capsicum annuum. Da bi se pravilno razvila i imala mnogo zanimljivih plodova intenzivnih boja potrebna joj je samo mala nega.

Saksiju sa ukrasnom paprikom treba staviti na toplo mesto zaklonjeno od promaje. Potrebno joj je dosta svetlosti, ali ne i direktno sunce. Može da raste i na blago zasenjenom mestu.

Za gajenje ukrasne paprike poželjno je da temperatura vazduha ne pada ispod 10 i ne prelazi 20 stepeni. Leti najbolje uspeva ako se iznese napolje. Zimi ili u hladnijim jesenjim danima, treba da se stavi na toplije mesto.

U doba intenzivnog rasta i cvetanja ukrasnu papriku treba zalivati redovno i ne dozvoliti da se zemlja potpuno osuši. Kada se zametnu plodovi zaliva se manje. U hladnijim danima i zimi, kada je u fazi mirovanja, zalivanje se još više smanjuje, ali zemlja ne sme da se potpuno osuši.

Pošto ukrasnoj paprici prija vlažan vazduh treba je prskati dva puta nedeljno, jer to pomaže razvoju plodova.

Prihranjivanje nije potrebno ako je ukrasna paprika zasađena kao mlada biljka u svežu zemlju. Ako je zemlja "slabija" prihranjuje se dok cveta jednom nedeljno tekućim đubrivom, razređenim sa vodom.

Seme za sejanje ukrasne paprike se može odvojiti kada njeni plodovi dobro sazreju. Pošto se prosuši na vazduhu nekoliko dana, seme se ostavlja u papirnatu kesu i seje sledećeg proleća u sandučiće napunjene specijalnim grubljim supstratom. Seme se ravnomerno rasporedi po površini i prekrije tankim slojem supstrata debljine semenki, a zatim se zalije, najbolje orošavanjem iz finog raspršivača. Sandučić se pokrije prozirnom najlonskom folijom ili staklom i stavi na tamno mesto. Da bi se sprečila prekomerna vlažnost, staklo, ili foliju treba uklanjati svakodnevno po nekoliko minuta. Mlade biljke niču pri temperaturi od oko 18 stepeni, sandučić se premešta na svetlo mesto, a staklo ili kesa uklanja. Kada biljke razviju par pravih listova, presađuju se u pojedinačne posude, a kada porastu do 12 cm sade se u veće posude.

Nakon sazrevanja ploda, ukrasna paprika se može gajiti ponovo. Međutim, daće mali broj lepih plodova.

Plodovi ukrasne paprike su uglavnom vatreno ljuti i mogu nadražiti usta i oči. Zato se preporučuje da se drže dalje od male dece i kućnih ljubimaca, a ruke temeljno operu nakon dodirivanja.

Pročitano 21051 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Januar 2019 12:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ukrasna paprika u saksiji