Artnit

Nedelja, 09 Februar 2014 18:11

Nega stromante Istaknut

Stromanta pripada porodici maranta. Gaji se kao sobna biljka zbog njenih zanimljivih raznobojnih listova. Nega ove sobne biljke mora da bude adekvatna, da bi se razvijala i da bi se održao živopisan kolorit njenih listova.

Stromantu treba staviti na svetlo mesto, zaštićeno od direktne sunčeve svetlosti i promaje. Jaka svetlost stvara opekotine na listovima i smanjuje intenzitet boja.

Optimalna temperatura za gajenje stromante je od 20 do 22 stepeni, a minimalna tokom zime 18 stepeni. Treba izbegavati nagle promene temperature.

Stromanta voli veliku vlažnost vazduha. Zato se pored nje može staviti posuda sa vodom, ili da se saksija stavi na vlažan podmetač sa kamenčićima. Odgovaraju joj kupatilo ili druga prostorija u domu sa više vlage.

Da ne bi došlo do uvijanja i sušenja lišća stromanta se orošava jednom nedeljno, a ako je temperatura veća i češće.

Stromanta se sadi u propusnu zemlju sa dobrom drenažom. Zemlja u saksiji treba da bude uvek vlažna. Pre zalivanja gornji sloj zemlje treba da se osuši do dubine od 2 cm. Zaliva se odstajalom vodom jednom u 7 do 10 dana.

Stromanta se presađuje u proleće, kada korenje počne prolaziti kroz otvore na saksiji.

U periodu rasta, od aprila do septembra stromanta se prihranjuje veštačkim đubrivom svakih mesec dana.

Stromanta se razmnožava deljenjem korena.

Uvele ili oštećene listove stromante treba odrezati makazama, ali pri tome treba paziti da se ne oštete okolni listovi ili stabljika.

Da bi se povećala cirkulacija vazduha oko listova i sprečile bolesti, kao što je plesan stromantu treba povremeno razređivati.

Stromanta se može orezivati u bilo koje doba godine, ali je najbolje da se to uradi u proleće, pre nego što uđe u svoju aktivnu fazu rasta.

Pročitano 6690 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega stromante