Artnit

Ponedeljak, 26 Novembar 2012 21:54

Nega palme Istaknut

Palme se smatraju najdekorativnijim sobnim biljkama. Međutim, gajenje palmi nije tako jednostavno kao što to izgleda na prvi pogled. Nega ovih popularnih sobnih biljaka zavisi i od vrste, ali generalno postoje neka opšta pravila za njihovu negu.

Većina palmi je više tolerantna na senku nego što se misli. Podnose tamna i senovita mesta, iako brže rastu ako su veći deo dana smeštene na osvetljenom prostoru. Palma kencija na primer, dobro raste na svetlom mestu, ali podnosi i polusenku. Druge vrste kao što je na primer, kokosova palma traže svetlo mesto i odgovara im povremeno izlaganje sunčevom svetlu.

Palme podnose različite uslove vazduha, ali im ne prija dug boravak u prostoriji bez provetravanja. Ne trpe promaju.

Neke vrste palmi mogu da uspevaju i na nižoj temperaturi. Palma kencija je otporna na hladnoću i zato ne čudi što je ona najpopularnija vrsta palme za dom. Palma kencija podnosi zimi nisku temperaturu do 10 stepeni, iako joj više odgovara 16 stepeni, a najviša letnja temperatura može da bude 24 stepeni. Neke vrste palme kao što je na primer, kokos palma ne mogu uopšte da tolerišu hladnoću. Idealna temperatura za njih tokom cele godine je od 18 do 21 stepena.

Leti se palma više zaliva, za vreme jakih vrućina i dva puta dnevno, ujutro i uveče, a povremeno je treba orošavati ustajalom vodom i dodavati joj tečno đubrivo svake dve nedelje. Prija im i prskanje raspršivačem za finu maglu dvaput nedeljno. Zalivanje zimi zavisi od prostorija u kojima su palme smeštene. U toplijoj prostoriji se zaliva dva-tri puta nedeljno, a u umereno hladnoj samo jedanput u deset dana. Prija im i prskanje raspršivačem za finu maglu dvaput nedeljno. Pri tome ne treba preterivati jer biljka može da počne da vene ili truli.

Najpogodniji period za iznošenje palme napolje je druga polovina maja meseca, a ako je moguće po kišovitom, ali toplom danu tako da se palma polako aklimatizuje na uslove spoljašnje sredine. U jesen palme treba uneti u kuću da prezime na svetlom mestu zaštićene od smrzavanja. U zimskom periodu palmu treba smestiti u svetlu i toplu prostoriju, gde je najniža temperatura od 4 do 8 stepeni. Neke vrste palmi mogu prezimiti i u svetlijem podrumu.

Mlade palme treba presađivati svake godine u proleće, a starije tek svake treće ili četvrte godine u nešto veće saksije. Retko presađivanje usporava rast palme koja bi mogla brzo da preraste visinu sobe. Prilikom presađivanja žile se ne smeju seći ili kratiti, osim onih žila koje su povređene, trule ili suve. Nakon presađivanja palma se zaliva oprezno i vrlo malo đubri. Dobra drenaža je bitna, i zato treba staviti na dno saksije dosta crepčića ili šljunka.

Zbog toga što palme žive u toplim, ponekad i u tropskim regionima ne znači da one mnogo vole vodu. Zapravo, mnoge palme uspevaju bolje u blago peskovitom zemljištu sa odličnom drenažom. Nikada ne dozvolite da koren palme bude u vodi.

Za vreme vegetacije periodično treba primeniti i folijarno prihranjivanje. Jednom mesečno u vodu kojom se zaliva dodavati đubrivo koje sadrzi sve potrebne hranljive supstance, a u slučaju da lišće počne da gubi boju dodati đubrivo koje je bogato gvožđem.

Odstranjujte mrtve listove koji se povremeno javljaju pri dnu biljke. Dovoljno je u proleće, ili svake druge godine, odrezati suve i oštećene listove.

Za palme su najbolje duboke saksije. Ne treba ih saditi u plitke posude.

Palme ponekad napadaju štitaste vaši, protiv kojih se bori prskanjem.

Palme mogu da porastu u domu od 3 do 4 metara. One rastu veoma sporo, možda dva lista godišnje. Mogu trajati vrlo dugo ako se zimi previše ne zalivaju, jer tada naglo trunu i venu, i naravno ako im se obezbedi adekvatna nega. Onda ćete sigurno imati uvek zanimljiv ukras u domu koji unosi malo tropske atmosfere i prirodne svežine.

Pročitano 53326 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 26 Novembar 2012 23:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega palme