Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 12 Januar 2014 17:10

Nega kalanhoje Istaknut

Kalanhoja je vrsta sukulenta koja se gaji kao sobna biljka. Njeni dugotrajni cvetovi živopisnih boja unose vedrinu u svaku prostor posebno za vreme sumornih zimskih dana. Nega kalanhoje je jednostavna i slična nezi kaktusa. Ona je idealna sobna biljka za sve one ljubitelje sobnog zelenila koji nemaju dovoljno slobodnog vremena ili ponekad zaborave na svoje sobne biljke.

Kalanhoji odgovara svetlo mesto. Zimi je treba držati na osvetljenom mestu daleko od izvora toplote, a najviše joj prija temperatura od oko 15 stepeni. Dobro podnosi centralno grejanje, jer joj odgovara suv vazduh.

Kalanhoja ne podnosi često zalivanje, jer je ona vrsta sukulenta i čuva vlagu u lišću. Treba je zalivati odstajalom vodom, kada se zemlja osuši, tek svakih 12 do 15 dana zimi ili 7 do 10 dana leti, ali ne preko lišća ili cveta.

Kalanhoja je biljka kratkog dana. Počinje da stvara pupoljke čim dođe vreme kratkih dana, od novembra do marta. Iako su kalanhoje višegodišnje biljke, često se bacaju kada precvetaju, mada se mogu podstaći na ponovno cvetanje. Kada cvetovi počnu da blede, treba ih iseći, a saksiju staviti na tamno mesto i prestati sa zalivanjem. Potrebno je da provede 16 časova bez dnevne svetlosti u periodu od 6 nedelja. Kada se pojave pupoljci iznosi se na svetlo mesto i počinje sa zalivanjem i prihranjivanjem đubrivom za kaktuse. Kratki dani mogu se i veštački stvoriti ako se mesto gde se nalazi zamračuje 16 sati dnevno, a 8 sati izloži svetlosti.

Uvele, precvetale cvetove kalanhoje treba redovno uklanjati, a po završetku sezone cvetanja treba je orezati. Orezivanjem se odstranjuju precvetali cvetovi sa stabljikom i suvo lišće, a zatim se presađuje u za broj veću saksiju.

Pošto za razvoj kalanhoje iz semena treba i do 10 meseci, mnogo je jednostavnije razmnožavanje reznicama koje se javljaju na stabljici na kojoj je bio cvet. Reznice treba da budu duge oko 10 cm i imaju dva para listića. Reznicu treba ostaviti dan-dva na suncu, da se rez osuši, a zatim se zabode u peskoviti supstrat, čisti pesak i ostavi na toplo, vlažno i svetlo mesto. Kada se ukoreni treba je presaditi u laku zemlju u kojoj ima 15 odsto peska.

Posle dve godine kalanhoja ne izgleda lepo, pa je treba redovno obnavljati.

Pročitano 54897 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 23 Juli 2019 13:14
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci