Artnit

Nedelja, 05 Januar 2014 17:10

Aporokaktus - zmijski kaktus Istaknut

Aporokaktus (Aporocactus) je vrsta kaktusa koja se često gaji kao sobna biljka. Zbog velikih cvetova živih boja i interesantne forme ovaj kaktus je zanimljiv detalj u enterijeru, ali i u eksterijeru doma.

Aporokaktus je epifitska vrsta. Potiče iz Meksika, gde raste na liticama ili drveću i na visini do 2700 m.

Kao saksijsko cveće aporokaktus se gaji vekovima. Prema Ilustrovanoj enciklopediji sukulenata, ovaj kaktus se pojavio u Evropi 1690. godine. U viktorijansko doba aporokaktus je često ukrašavao vrtove i kuće. Tako ga i jedan britanski časopis za baštovanstvo u to doba opisuje kao "poznatu omiljenu biljku".

Ime Aporocactus dolazi iz grčkog jezika i znači "kaktus koji nije probojan". Aporokaktus je poznati i pod nazivima zmijski kaktus, kaktus zmijski rep, kaktus pacovski rep. Ove zanimljive nazive duguje visećim izdancima čija dužina dostiže i do nekoliko metara, sa obimom debljine 15 mm, koji kod starijih biljaka postaju sivi. Celom dužinom izdanaka javljaju se crveno-braon i žute bodlje.

Cvetni pupoljci se razvijaju u proleće, u obliku vunastih ili čekinjastih cevi. Cvetovi nalikuju na cvetove božićnog kaktusa. Oni su duguljasto-zvezdastog oblika, dugi oko 10 cm i u nijansama crvene, pa sve do ružičaste i ljubičaste boje.

Pošto može da poraste u dužinu više od 2 m preporučuje se gajenje aporokaktusa u visećim saksijama i u visećim korpama.

Pročitano 5417 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Aporokaktus - zmijski kaktus