Artnit

Petak, 03 Januar 2014 15:36

Nega cikas palme Istaknut

Cycas revoluta, poznata pod nazivima cikas palma, kraljevska sago palma ili japanska sago palma je zanimljiva tropska sobna biljka. Karakteriše je dugovečnost, relativno niski rast i jednostavnost gajenja. Ako je nega pravilna ova sobna biljka postaje jedinstven tropski detalj u svakom prostoru.

Za pravilan rast i razvoj cikas palme potrebno je dosta svetla, ali ne direktnog. Od izloženosti sunčevoj svetlosti zavisiće boja i dimenzije listova. Listovi su tamnije zelene boje i mogu biti dugi i do dva metra ako nisu stalno izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, a ako su na tamnom mestu izdužuju se. Međutim, ako nije dovoljno izložena suncu biljka ne dobija novo lišće.

Za vreme listanja, saksiju sa cikas palmom treba svakodnevno okretati za jednu četvrtinu kruga, kako bi svi novi listovi dobijali istu količinu svetlosti. Saksiju treba okretati sve dok listovi potpuno ne otvrdnu.

Nedovoljno svetlosti i topli, suvi vazduh zimi često izaziva rast cikas palme u sobnim uslovima. Međutim, novi listovi su obično iskrivljeni, duguljasti, kržljavi i zato ih treba ukloniti u proleće.

Optimalna temperatura na kojoj raste cikas palma je od 7 do 18 stepeni. Leti se starija biljka može izneti napolje. Zimi ne podnosi dužu izloženost temperaturi ispod nule, ali može da podnese mraz ako je na suvom. Idealna temperatura zimi je od 12 do 15 stepeni.

Zalivanje cikas palme treba da bude umereno, jer pri velikim količinama vode koren počinje da truli. Leti se zaliva umereno, ali tako da zemlja stalno bude vlažna, a zimi tek toliko da se zemlja ne isuši. Posebno u toku listanja ne treba dozvoliti da se zemlja potpuno isuši, jer novi listovi mogu postati žuti i kržljavi ili čak i propasti.

Cikas palme najbolje uspevaju u peskovitom, dobro dreniranom zemljištu koje je bogato organskim materijama. Ne treba ih saditi preduboko, a u zoni korena ne sme da se skuplja suvišna voda. Ne odgovaraju im plastične saksije, jer u njima voda isparava samo na površini i biljka može propasti zbog previše vlage. Saksija mora imati otvor za oticanje viška vode da ne bi istrunuo koren.

U vreme rasta listova cikas palmu ne treba presađivati. Presađuje se svake treće ili četvrte godine u supstrat pomešan sa peskom, a na dno saksije se stavlja sloj drenaže od šljunka.

Od proleća do kasnog leta cikas palmu treba umereno prihranjivati veštačkim đubrivom svake dve nedelje.

Cikas palma se razmnožava sejanjem semena koje se razvija na ženskoj biljci, što je teži način, ili odvajanjem mladih izboja koji se razvijaju na stablu odrasle biljke. Mladi izboji se sade u mešavinu propusnog supstrata.

Cikas palme često napadaju štitaste vaši. Tada sporije rastu ili prestanu da se razvijaju, lepljive su, crne i na kraju propadaju. Štitaste vaši se mogu suzbiti insekticidima.

Svi delovi cikas palme, a posebno seme, su otrovni za ljude i za životinje, jer sadrže toksin cikazin čiji metabolit izaziva ozbiljne zdravstvene probleme.

Pročitano 60849 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega cikas palme