Artnit

Četvrtak, 02 Januar 2014 16:13

Kalanhoja - simbol ljubavi i odanosti Istaknut

Kalanhoja je omiljena sobna biljka zbog svojih živopisnih cvetova koji dugo traju. Njeni cvetovi unose svojom bojom vedrinu u tmurne zimske dane i često postaju i prvo prolećno cveće u domu.

Kalanhoje pripadaju rodu od oko 125 vrsta tropskih sukulentnih biljaka, koje pripadaju porodici Crassulaceae. Većina vrsta su žbunovi ili višegodišnje biljke, a samo nekoliko jednogodišnje ili dvogodišnje biljke. Rastu u svim suptropskim i polutropskim regionima od Arabijskog poluostrva do južne Afrike. Najviša vrsta raste do 6 m, a većina manje od 1 m. Nekoliko vrsta kalanhoja se gaji kao sobna biljka.

Kalanhoja je u Evropu preneta početkom XX veka. Po kineskoj legendi kalanhoje su rođene iz suza jedne zaljubljene boginje i zato se poklanjaju kao simbol ljubavi i odanosti.

Listovi kalanhoje su zeleno-crvenkasti, pljosnati, debeli. Zavisno od sorte listovi se uzdižu na dužim ili kraćim drškama.

Kalanhoja cveta tokom zime ili u rano proleće. Cvetovi su sitni mirisni sakupljeni u cvasti bele, crvene, žute, narandžaste, ružičaste i ljubičaste boje. Odgajene su i sorte sa dvobojnim cvetovima.

Niske sorte kalateje se gaje kao sobne biljke. U predelima u kojima to klima dozvoljava sade se i u vrtove. Odgajene su i sorte za rez visokog rasta.

Pročitano 6368 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 13 Juli 2019 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kalanhoja - simbol ljubavi i odanosti