Artnit

Subota, 21 Decembar 2013 18:15

Chamaecereus silvestri - kikiriki kaktus Istaknut

Vrsta kaktusa Chamaecereus silvestri se često gaji kao sobna biljka zbog izrazito živopisnih crvenih cvetova. Svojim zanimljivim izgledom unosi u enterijer, a za vreme sunčanih lepih dana i u eksterijer doma dašak egzotike. Za početnike je idealna vrsta kaktusa, jer ne zahteva veliku negu.

Chamaecereus silvestri je mali kaktus poreklom iz Argentine, koji može da poraste od 10 do 15 cm. Ime je dobio po zoologu doktoru Filipou Silvestriju koji ga je prvi opisao. Naziva se i kikiriki kaktus jer je prepoznatljiv po karakterističnim granama oblika kikirikija.

Chamaecereus silvestri voli puno sunca i osetljiv je na hladnoću. Međutim, ako je na jakom suncu dobiće crvenkastu boju. Prijaju mu umerene temperature. Leti može da se iznese napolje. Iako zimi podnosi čak i mraz, kada temperatura padne ispod nule trebalo bi da se unese u zatvorenu prostoriju.

Između dva zalivanja zemljište u kome je Chamaecereus silvestri treba da se osuši. Leti ga treba zalivati malo, ali redovno, a zimi ga ne treba zalivati.

Zemljište za Chamaecereus silvestri treba da bude dobro drenirano. Može da se nabavi gotova mešavina zemlje za kaktuse ili da se napravi mešavina koja sadrži dva dela peska na jedan deo treseta i jedan deo ilovače. Tom miksu se doda malo sitnog šljunka da se obezbedi dobra drenaža. Preporučuje se i mešavina dva dela humusa, jedan deo ilovače ili "obične" zemlje iz bašte i pola dela peska. Dobri za drenažu su i kamenčići, komadi stare cigle, jer će iscediti suvišnu vodu iz zemlje.

Povremeno u toku vegetacije Chamaecereus silvestri se prihranjuje razblaženim đubrivom. U hladnim zimskim mesecima, kada miruje ne treba ga đubriti.

Uz pravilnu negu, Chamaecereus silvestri cveta obilno u proleće, a ređe i u leto. Cvetovi su jarkocrvene boje zvezdastog oblika, zatvaraju se noću, a ponovo otvaraju ujutru u periodu od nedelju dana. Ukrštanjem sa drugim vrstama kaktusa dobijeni su cvetovi raznovrsnih boja - bele, tamnocrvene, žute, narandžaste. Da bi se podstaklo cvetanje potreban mu je period niskih temperatura u toku zime.

Chamaecereus silvestri se razmnožava tako što se odlomi članak. Rana se osuši i reznica zasadi u peskovitu mešavinu. Reznice se veoma brzo zakorenjuju. Može da se razmnožava i iz semena cvetova. Presađivanje je teško, jer su izdanci veoma krhki.

U dekorativnoj saksiji ili žardinjeri Chamaecereus silvestri je lep ukras enterijera i eksterijera doma. Kada stabljike kaktusa porastu savijaju se i vise iz saksije. Zato lepo izgleda i u visećim saksijama ili korpama.

Chamaecereus silvestri može da postane deo male bašte sukulenata u velikoj saksiji. Najbolje napreduje u saksijama od terakote, jer u njima koren može da "diše".

Pročitano 5880 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Chamaecereus silvestri - kikiriki kaktus