Artnit

Utorak, 20 Novembar 2012 23:00

Nega kaktusa Istaknut

Kaktusi su popularne sobne biljke. Iako nisu zahtevni to ne znači da im nije potrebna nikakva nega. Uz adekvatnu negu kaktusi postaju zaista prelepe sobne biljke i neobičan egzotičan ukras u enterijeru.

Kaktusi su sukulenti, biljke koje skladište vodu. Zato im neće biti nimalo prijatno ako ih uopšte ne zalivate, ali će sigurno stradati ako ih zalivate mnogo.

Kaktusi se najpravilnije neguju ako se izlože sunčanoj strani i zalivaju samo onda kada im je zemlja sasvim suva. Zimi ih treba staviti na umereno toplo i suvo mesto, zaštićeno od mraza, gde temperatura ne prelazi 10 stepeni. Za vreme zimskog mirovanja, kaktusi se gotovo i ne zalivaju. Samo tako većina kaktusa će stvoriti pupoljke i procvetati početkom proleća. Ako se čuvaju na toplom mestu, na primer u sobi sa centralnim grejanjem, neophodno ih je zalivati, ali onda sigurno neće cvetati. Polovinom maja, kaktusi se iznose napolje. Dok se malo ne aklimatizuju, treba ih sačuvati od jakog sunca i vetra.

Kada kaktusi dođu u fazu cvetanja, cvetaju svake godine, a neke vrste i dva puta godišnje, ako se pravilno gaje. Neki kaktusi cvetaju druge godine po sađenju, a pojedini, ali retki primerci, iste godine.

Kaktusi se razmnožavaju semenom ili izdancima koji se posle pažljivog otkidanja od starog kaktusa pospu prašinom drvenog uglja radi sprečavanja truljenja. Izdanci se ostave dva, tri dana, a zatim zasade u zemlju pomešanu sa peskom. Kao podlogu treba koristiti svež kompost pomešan sa šljunkom, u razmeri 3/1.

Kaktus je dovoljno presađivati jednom godišnje, u rano proleće, i to u malo veću saksiju. Posle presađivanja, ne treba ih obilno zalivati. Kada je toplo zalivajte ih jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, a ako je hladno i vlažno vreme, ne treba ih zalivati.

Vrlo je malo bolesti koje napadaju kaktuse. Da bi se uspešno razvijali, potrebno im je stalno čišćenje i ventilacija, naročito za vreme toplih dana.

Pročitano 9520 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 08 Decembar 2012 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kaktusa