Artnit

Sreda, 11 Decembar 2013 17:25

Bambus palma - trska palma Istaknut

Sobna tropska biljka Chamaedorea seifrizii, poznata kao bambus palma ili trska palma unosi dašak tropske atmosfere u enterijer doma. Osim toga ona je jedan od najboljih prečišćivača vazduha od formaldehida i održava optimalnu količinu vlage u zatvorenoj prostoriji.

Bambus palma je poreklom iz Meksika i Srednje Amerike, gde može da poraste i do 10 m. Danas je ova palma česta kao sobna biljka u domovima, ali se koristi i u tržnim centrima, kancelarijama i drugim poslovnim prostorima.

Bambus palma u sobnim uslovima poraste od 1 do 3 m. Ona ima više od jedne vertikalne stabljike tamnozelene boje, dve, tri, čak i desetinu. U određenom uzrastu na dnu prve stabljike formiraju se nove stabljike. Kako palma raste prva stabljika obično ostaje najviša. Svaka stabljika je duga i tanka sa "čvorovima" i po izgledu veoma podseća na bambus. Stabljika ima oko 10 do 15 peteljki, a svaka ima oko 12 tamnozelenih perastih listića.

Kada se gaji u odgovarajućim uslovima bambus palma cveta već kao vrlo mlada. Neupadljivo žuti cvetovi se formiraju na stabljikama pored najnižeg lišća ili se smenjuju na stabljici. Plodovi su obično male bobice veličine zrna graška, narandžasto-crvene boje i sadrže oksalatnu kiselinu koja može iritirati kožu.

Graciozni listovi bambus palme stvaraju egzotičan izgled enterijera. Ona može da popuni i oživi neugledne ili prazne uglove u domu.

Bambus palma savršeno filtrira formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluene iz vazduha. Zato se može držati u hodniku da se toksini ne bi širili iz jedne prostorije u drugu. Ona je takođe dobar izbor za postavljanje oko nameštaja.

Pročitano 8919 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Mart 2014 18:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Bambus palma - trska palma