Artnit

Subota, 07 Decembar 2013 17:53

Nega asparagusa Istaknut

Asparagus ili špargla, kako se često naziva je sobna biljka koja ne zahteva veliku negu, a unosi prirodnu svežinu u prostor. Zato je savršena za ljubitelje zelenila koji nemaju mnogo iskustva sa držanjem sobnih biljaka, ili nemaju dovoljno vremena.

Asparagusu odgovara polusenovito ili svetlo mesto, ali ne i direktno sunce. Najbolje uspeva kada se gaji na mestu, gde mu se grane mogu slobodno širiti na sve strane. Leti ga treba izneti napolje na polusunčano mesto. Ako mu nedostaje svetlost listovi mu opadaju.

Idealna temperatura za asparagus je od 16 do 23 stepeni, iako podnosi i temperaturu od 5 stepeni.

Asparagusu odgovara plodno i dobro aerisano zemljište, pa se u zemlju dodaje pesak i humus. Može se koristiti i obična zemlja u koju se doda pesak, perlit ili treset. Sadi se u saksiju sa rupom koja se ne puni do vrha zemljom.

Asparagusu prija vlažan vazduh. Ako nema dovoljno vlage listovi žute. Leti ga treba često prskati odstajalom vodom. Zimi ga, naročito kada je u prostoriji sa centralnim grejanjem, treba redovno prskati i staviti kamenčiće u podmetač saksije.

U toku leta asparagus treba redovno zalivati mlakom odstajalom vodom svaki treći dan. Kompost treba da bude uvek vlažan, ali ne natopljen, a podmetač saksije napunjen vodom, jer će izdanci biti jaki i bujni. Zimi, ako temperatura u prostoriji nije visoka zaliva se samo jednom nedeljno i ne sme se dozvoliti da se zemlja u saksiji sasvim osuši.

U toku leta asparagus se prihranjuje svake nedelje, a zimi svake dve nedelje vodom u koju je dodato đubrivo za lisnate zelene sobne biljke.

Asparagus se presađuje u proleće, kada korenčići počnu da izviruju iz saksije. Pošto voli da bude skučen ne treba ga presaditi u preveliku saksiju.

Ako asparagus napadnu štetočine, da bi se podmladio, ili kada su izboji predugi najbolje je da se sve grane odrežu. Podrezane biljke, dok ne isteraju mlade lepe grane, treba oprezno zalivati.

Asparagus ne treba orezivati, već samo uklanjati suve i oštećene grane.

Ako grane ili listovi asparagusa počnu da se suše ili žute treba dodati đubrivo na bazi gvožđa. Ali, ako se asparagus potpuno osuši, treba sve grane odrezati skoro do zemlje, obilno ga zaliti i držati ga vlažnim. Iz dobro vlažne zemlje u najvećem broju slučajeva ponovo rastu nove mladice.

Asparagus se razmnožava u proleće deljenjem ili semenom. Ako je biljka pregusta ili prevelika pažljivim deljenjem gomolja koren se može podeliti na dve do tri biljke, koje se sade u posebne saksije. Za seme se koriste crvene malo smežurane bobice koje se javljaju posle cvetanja. Iz njih proklijaju mladice za tri do četiri meseca.

Gajenje asparagusa se ne preporučuje onima koji imaju kućne ljubimce, jer može biti otrovan za sitne životinje, mačke i pse.

Pročitano 23338 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 07 Juli 2019 10:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega asparagusa