Artnit

Četvrtak, 05 Decembar 2013 19:06

Orhideje - egzotično cveće Istaknut

Neobični cvetovi orhideja sa raznovrsnim kombinacijama svih boja su oduvek fascinirali ljude. Orhideje su dugo smatrane retkim i skupocenim cvećem, a danas su postale mnogo pristupačnije. Sve češće su ne samo deo cvetnih aranžmana, već se gaje i kao sobne bijke.

Orhideje su naziv za sve biljke iz porodice Orchidaceae koja je dobila ime po grčkoj reči orchis.

Danas naučnici smatraju da su orhideje stare preko 120 miliona godina i da im je pradomovina Malezija.

Orhideja je jedna od najrasprostranjenijih biljaka sa preko 20 000 različitih prirodnih vrsta. Nastanjuju skoro svako prirodno okruženje, osim pustinja i arktičkog leda. Čarls Darvin ih je smatrao najprilagodljivijim organizmima na Zemlji. Tako se mogu naći i na visini do 4000 m iznad nivoa mora, a na vrhovima Anda u Ekvadoru su otkrivene vrste koje su noću prekrivene snegom, a ujutru na suncu nastavljaju da rastu. Danas su orhideje u prirodi najviše rasprostranjene u vlažnim tropskim šumama Azije, Srednje i Južne Amerike, iako ih ima i u planinama Alpa i drugim mestima.

U prirodi, u tropskim ili podtropskim krajevima veliki broj vrsta orhideja raste u blizini žbunova, drveća, na stablima ili korenima drveća. Celi životni ciklus nekih vrsta orhideja se odvija na tlu ili u tlu. Najveći broj vrsta raste na kamenju ili veoma kamenitom terenu, ali ne uspevaju na plodnom, zemljanom tlu.

Sve sorte orhideja su uglavnom višegodišnje biljke sa vrlo interesantnim žilama, koje se mogu razviti u krtolice ili u puzeće korenje. Ima ih sa stablom i bez stabla.

Orhideje imaju jednostavne listove čija struktura zavisi od područja na planeti na kojoj se nalaze. Vrste koje naseljavaju područja sa dosta sunčeve svetlosti, ili koja su veći deo godine suva, imaju debele, gotovo kožaste listove. Vrste koje naseljavaju tamnija područja, sa mnogo manje sunčeve svetlosti, imaju veoma duge i tanke listove.

Orhideje cvetaju dugo, po nekoliko nedelja, čak i meseci, u svim nijansama boja, osim u crnoj. Poznate su po strukturnim varijacijama cvetova. Cvetovi su kod većine sorti poređani u grozdovima i klasovima, a kod nekih sorti stoje pojedinačno na svom jednostavnom stablu.

Smatra se da je najveća na svetu tigrova orhideja koja na Filipinima, Sumatri i u Maleziji poraste do 3 m. U punom cvetu može da teži i 900 kg, jer nosi i do 10 000 cvetova. Najsitnija vrsta orhideje raste u Kostariki. Ona nije veća od pola santimetra, a samo lupom se mogu videti njeni cvetići od 5 mm.

Danas je poznato oko 100 000 vrsta orhideja - prirodnih i hibridnih koje su stvorene ukrštanjem različitih prirodnih vrsta. Orhideje se danas sve više gaje kao sobne biljke, zahvaljujući hibridnim sortama, koje se relativno lako razmnožavaju i gaje, kao i činjenici da cvet orhideje traje preko tri meseca, i da cveta i sledeće godine ako se neguje pravilno.

Pročitano 10014 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Orhideje - egzotično cveće