Artnit

Utorak, 20 Novembar 2012 22:45

Afrička ljubičica - simbol vernosti Istaknut

Afrička ljubičica, takođe poznata kao saintpaulia je veoma popularna sobna biljka. Ova mala, egzotična biljka se u toplijem podneblju gaji i u baštama.

Krajem XIX veka, baron Volter fon Sent Pol Senkler, tadašnji guverner Nemačke u istočnoj Africi, otkrio je afričku ljubičicu na planini Usambra u Tanzaniji, dok je bio na izletu sa svojom budućom ženom. Možda zato afrička ljubičica i simboliše ljubav i vernost. Sent Pol je poslao biljke i semenje svom ocu, botaničaru amateru u Nemačku. Biljke su ubrzo postale popularne među evropskim odgajivačima cveća i dobile su naziv po Sent Polu. Ali, od samog početka nazivaju se i afričke ljubičice zbog njihove izvorne ljubičaste boje, sličnosti sa pravim ljubičicama i njihovog porekla.

Afričke ljubičice koje se danas gaje u domovima imaju malo sličnosti sa izvornim oblikom. Do danas se razvilo više od 3000 različitih vrsta afričkih ljubičica koje imaju mnogo boja i formi.

Afričke ljubičice cvetaju tokom cele godine i imaju cvetove različitih boja od bele do različitih nijansi ružičaste, crvene, plave, violet, ljubičaste do duplih varijeteta boja. Cvetovi mogu imati pet latica, udvojene latice ili mogu biti kao cvast sa mnogo latica. Listovi su dlakavi, mesnati sa dugom stabljikom. Ivice listova mogu da budu naborane ili kovrdžave i daju interesantnu formu.

africka-ljubicica3

Enterijeru doma afričke ljubičice svojim najrazličitijim kombinacijama boja i formama daju izvrsnu dekoraciju. One su dobra dekoracija za svaki svetli prostor, a ispod veštačkog svetla izgledaju senzacionalno. Takođe, one mogu da stvore divan vizuelni izgled svakog prozora i često su interesantan detalj u sobi.

africka-ljubicica4

Pošto je afrička ljubičica omiljena sobna biljka mnogo pažnje se posvećuje svakom detalju, a posebno njenoj saksiji. Glinene saksije imaju lep i atraktivan izgled, ali potrebno je češće zalivanje nego ako su afričke ljubičice u plastičnim saksijama. Međutim, treba ih uvek držati u manjim saksijama jer imaju plitak koren. Veća saksija bi činila da izgledaju manje i ne bi imale vizuelni uticaj na prostor. Ali nije toliko bitno koja je saksija najbolja već, koja je najbolja za stil uređenja doma i estetski ukus vlasnika.

africka-ljubicica5

Prema feng šuiju afrička ljubičica dobro propušta energiju. Zato unesite u dnevnu sobu ili trpezariju, stavite ispred prozora nekoliko saksija sa afričkim ljubičicama koje će neutralisati negativnu energiju, popraviti Vam raspoloženje i probuditi optimizam.

africka-ljubicica6

Pročitano 6482 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 11 April 2021 10:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Afrička ljubičica - simbol vernosti