Artnit

Subota, 30 Novembar 2013 18:37

Asparagus - špargla Istaknut

Asparagus je veoma popularna sobna biljka. Zbog svog dekorativnog izgleda čest je detalj u enterijerima i omiljen dodatak pri aranžiranju cvetnih buketa. U kombinaciji sa rustičnim i prirodnim materijalima u enterijeru dekorativna saksija ili korpa sa asparagusom stvara prirodan, svež izgled. Saksija sa asparagusom uneće u svaki prostor enerijera, a leti i eksterijera doma razigranu zanimljivu notu.

Asparagus pripada porodici Asparagaceae i obuhvata oko 300 vrsta koje su uglavnom rasprostranjene u Africi. Ime je grčkog porekla i predstavlja ime za šparglu.

Asparagus je razgranata biljka, sa zelenim granama koje padaju u lukovima i formiraju žbun. Listovi su redukovani, ljuspasti, a umesto listova formiraju se brojne, najčešće igličaste ili linearne filokladije koje opadaju za vreme suša. U povoljnim uslovima poraste oko 3 metra, razvija se do 1 metar u širinu, a izdanci-grančice dostignu 2 do 3 metra dužine. Najbolje uspeva ako se gaji na mestu, gde se grane mogu širiti slobodno na sve strane.

Većina vrsta asparagusa ima zadebljale korenove sa proširenjima koja služe za skladištenje vode.

Stariji asparagusi cvetaju. Cvetovi su veoma sitni, neugledni, bele boje. Crveni plodovi su ovalni, na vrhu malo povijeni.

Kao sobne biljke najčešće se gaje Asparagus sprengeri i Asparagus plumosus koje potiču iz Afrike.

Asparagus izgleda zanimljivo u sandučićima u kombinaciji sa cvetajućim biljkama ili biljkama sa širokim listovima, na spoljnim prozorskim daskama, u visećim saksijama, visećim korpama. U svaki prostor doma uneće razigranost, ali i prirodnu sofisticiranost.

Jarkozeleni listovi asparagusa osvežavaju prostor posebno u jednobojnim kupatilima. Asparagusu odgovara vlažni ambijent kupatila.

Pročitano 6245 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 04 Juli 2019 10:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Asparagus - špargla