Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 28 Novembar 2013 18:33

Nega Venerine kose Istaknut

Venerina kosa ili gospina vlas kako se često naziva je paprat koja se često gaji kao sobna biljka. Uz pravilnu negu njeni nežni razigrani zeleni listići unose zelenu boju i prirodnu svežinu u enterijer doma.

Saksiju sa Venerinom kosom treba staviti na umereno zasenčeno mesto, zaštićeno od promaje i sunca. Oštra sunčeva svetlost izaziva sušenje listova, a izlaganje suncu palež. Prija joj stalno mesto, pa ne treba menjati položaj saksije ako to nije nužno.

Najpogodnija temperatura za Venerinu kosu je od 15 do 20 stepeni leti, kada se može izneti i napolje, u hladovinu. Zimi je treba smestiti na svetlije mesto u umereno toploj prostoriji, sa temperaturom ne nižom od 13 stepeni, jer je veoma osetljiva na hladnoću.

Da bi listići Venerine kose zadržali intenzivnu zelenu boju treba je pažljivo zalivati i ne dozvoliti da se zemlja u saksiji osuši. Zaliva se od gore mlakom mekom vodom, jer ne podnosi vodu u podmetaču. Leti se zaliva dvaput, a zimi jednom nedeljno. Povremeno može da se potopi u veću posudu i ostavi dok ne prestanu izlaziti mehurići, a koren bude potpuno natopljen. Ako se nedovoljno zaliva listovi se suše, a biljka vene.

Venerina kosa voli vlažan vazduh. Ako je u normalno grejanoj prostoriji treba je prskati jednom dnevno odstajalom vodom, a u stanovima sa centralnim grejanjem i nekoliko puta. Da bi se povećala vlažnost vazduha saksija može da se stavi na sloj vlažnog šljunka. Pošto joj prija visok procenat vlažnosti u vazduhu kupatilo sa prozorom može biti idealno mesto za nju.

U proleće i leto Venerinu kosu treba đubriti svake dve nedelje tečnim đubrivom.

Venerinoj kosi odgovaraju male saksije. Presađuje se u proleće kada postane prevelika za svoju saksiju u kvalitetnu zemlju sa dosta gline. Odgovara joj tresetni kompost od dva dela treseta, jedan deo sitnog peska i jedan deo od delića drvenog ugljena sa malom količinom đubriva. Prilikom presađivanja zemlja ne treba da se previše pritiska, jer joj je potreban vazduh oko korenja.

Venerina kosa se razmnožava u rano leto deljenjem starih biljaka, a razdeljene biljke se sade u svežu zemlju. Može da se gaji i iz spora koje su sa donje strane liski. Spore se seju u rano proleće pri temperaturi od 21 stepeni.

Kada posle zime listovi izgube boju i postaju smeđi, treba ih odstraniti oštrim makazama, odmah iznad zemlje. Listove ne treba prskati sjajem za lišće, ni brisati, jer se oštećuju spore.

Pročitano 5873 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 07 Juli 2019 10:29
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci