Artnit

Ponedeljak, 11 Novembar 2013 18:02

Euphorbia milli - nega Istaknut

Sobna biljka Euphorbia milli poznata pod nazivom Božji trn ili još češće pod nazivima Hristov trn ili kruna od trnja je veoma otporna i lako se gaji. Pažljivom negom ova sobna biljka može se veoma lepo razgranati i postati interesantan detalj u enterijeru doma.

Euphorbia milli najbolje uspeva na temperaturi od 16 do 24 stepeni, a zimi na 10 do 13 stepeni. Odgovara joj puno svetla, sunčano i toplo mesto tokom cele godine. Leti se moze držati napolju na sunčanoj strani, ali dobro zaklonjena od kiše. Početkom hladnijih dana, na jesen unosi se u kuću. Zimi može da izdrži i u prostoriji sa centralnim grejanjem.

Euphorbia milli se tokom cele godine zaliva malo i retko jer je osetljiva na preteranu vlagu. Između dva zalivanja površina zemlje treba da se isuši za 2 cm. Prilikom zalivanja se izbegava da voda dođe u dodir sa listovima i stabljikama jer onda trule.

Zemlja za biljku mora biti propusna, suva, peskovita, da ne zadržava vodu. Odgovara joj zemlja za kaktuse. Pošto je osetljiva na višak vode, koji može izazvati truljenje korena zemlja mora da bude dobro drenirana.

Svake dve nedelje, od marta da avgusta Euphorbia milli se đubri đubrivom za kaktuse, polovinom preporučene doze.

Pre nego što se pojave nove mladice u proleće, Euphorbia milli se može orezati. Na taj način se kontroliše rast i grananje biljke.

Euphorbia milli se presađuje jednom u par godina za vreme zimskog mirovanja, ali nikako u preveliku saksiju.

Euphorbia milli se veoma lako razmnožava reznicama prošlogodišnjih mladica u proleće. Reznica se potopi u vodu, da bi se prekinulo curenje biljnog soka, a zatim se polaže u supstrat, ravnomernu mešavinu peska i zemlje. Posle nekoliko nedelja, kada je reznica dobro zakorenjena odreže se vrh da bi počeli da se stvaraju izboji sa strane i formirao grm.

Kod presađivanja biljke i uzimanja reznica treba da se koriste rukavice, jer je beli sok koji izlazi iz biljke otrovan.

Dešava se da listovi biljke počnu naglo da opadaju. Ako opadaju u toku zime verovatno joj je hladno. Često menjanje položaja i preterano zalivanje može takođe da izazove opadanje listova. Tada se zalivanje svodi na minimum oko mesec dana, nakon čega se pojavljuju novi listovi.

Pročitano 11709 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Januar 2019 11:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Euphorbia milli - nega