Artnit

Četvrtak, 24 Oktobar 2013 18:52

Azaleja - neobičan biofilter Istaknut

Azaleje su veoma popularne ukrasne sobne biljke. Naziv potiče od grčke reči azaleā, što znači suvo. Cvetaju zimi pa do sredine proleća. Grupisani cvetovi raznovrsnih boja na tankim grančicama su zanimljiv detalj u prostoru. Ova lepa sobna biljka ima efekat biofiltera i bori se protiv formaldehida.

Azaleja potiče iz Kine, Japana i ostalih predela Azije, a u prirodi cveta samo u proleće. Oko 1910. godine uvezena je iz Japana, ali se u to vreme sve što je poticalo sa Dalekog istoka nazivalo indijskim, pa je zato dobila naziv i Azalea indica.

Azaleja pripada porodici rododendrona, koja obuhvata oko 500 vrsta rasprostranjenih u Evropi, Aziji, Severnoj Americi i Australiji. Ime se sastoji od dve grčke reči - rhodon (ruža) i dendro (drvo). Belgijski, francuski i nemački uzgajivači su ukrštanjem kineskih baštenskih varijeteta dobili azaleje različitih boja i izgleda cvetova, koje se mogu gajiti i kao sobne biljke. Različite sorte rastu različito: od kompaktnih stonih azaleja, preko stablašica, do onih piramidalnog oblika.

Kao sobne biljke najviše se gaje Azalea indica (Rhododendron simsi) ili indijska azaleja, i Azalea japonica (Rhododendron obtusum) ili japanska azaleja.

Azaleje su mali do srednje veliki grmovi, neke su zimzelene a neke listopadne. To su biljke bez mirisa, mada među vrtnim vrstama ima i mirisnih. Listovi su kožasti, ovalni, sjajni, tamnozeleni i nalaze se na brojnim tankim grančicama.

Novije hibridne vrste azaleje koje se gaje kao sobne biljke cvetaju tokom cele zime do sredine proleća. Cvet može da bude jednostruki ili dupli, bele, narandžaste, žute ružičaste, ljubičaste, plave, crvene ili šaren. U zavisnosti od sorte, cvetanje traje najčešće od dve do četiri nedelje.

U zavisnosti od vrste azaleje variraju u izgledu i veličini. Rastu sporo. Kao stabla mogu da porastu i do 24 m, ili kao grmovi oko 15 do 45 cm.

Kao bonsai azaleja postaje zanimljiv ukras u enterijeru doma.

Azaleja simbolizuje prvu ljubav, ili vatreni temperament. U kineskoj kulturi poznata je pod nazivom kućni grm koji razmišlja.

Azaleja snižava nivo ksilena, amonijaka i ugljen-monoksida koji se najčešće nalaze u kuhinji i kupatilu.

Pročitano 10087 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 03 Januar 2019 12:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Azaleja - neobičan biofilter