Artnit

Nedelja, 25 Septembar 2022 11:09

Sigmund Frojd - Kulturni ideali postaju povod razdvajanjima i neprijateljstvima između različitih kultura Istaknut

Karlos Švabe - Idealno Karlos Švabe - Idealno

Čovjek će tek odveć lako biti sklon da u psihički posjed jedne kulture ubroji njene ideale, tj. ocjene o tome koja su postignuća najvrednija i kojima od njih se ponajviše teži. Isprva izgleda kao da su ti ideali ono što određuje djela kulturnog kruga; no stvarni je tok događaja bio drukčiji; ideali su se izgrađivali na prvim djelima, omogućenim zajedničkim djelovanjem unutrašnje nadarenosti i vanjskih odnosa jedne kulture i ta prva djela ideal je zatim zadržao kako bi osigurao njihovo nastavljanje.

Zadovoljenje koje ideal poklanja sudionicima kulture narcističke je dakle prirode i počiva na ponosu zbog već uspjelog postignuća. Da bi se to zadovoljenje upotpunilo, potrebna mu je usporedba s drugim kulturama koje su se posvetile drugim djelima i razvile druge ideale. Zahvaljujući tim razlikama svaka kultura prisvaja si pravo da omaložava druge. Na taj način kulturni ideali postaju povod razdvajanjima i neprijateljstvima između različitih kultura, što se najjasnije očituje među nacijama.

Narcističko zadovoljenje na kulturnom idealu također pripada onim moćima koje se uspješno suprotstavljaju neprijateljstvu prema kulturi koje se javlja unutar jednog kulturnog kruga. Ne uživaju samo povlaštene klase u dobrobitima te kulture. Potlačeni također mogu imati udjela u njima jer im pravo da preziru one koji ne pripadaju toj kulturi pruža obeštećenje za poniženje u njihovom vlastitom krugu. Čovjek je doduše bijedan, dugovima i ratnom službom izmučen plebejac, ali zato je on Rimljanin i može sudjelovati u zadaći da se ovlada drugim nacijama i da im se propišu zakoni. Ali to poistovjećenje potlačenih s klasom koja njima vlada i koja ih iskorištava samo je dio jednog većeg sklopa. S druge strane, oni mogu s njima biti afektivno povezani i usprkos neprijateljstvu u svojim gospodarima mogu vidjeti svoje ideale. Da nisu postojali takvi u osnovi zadovoljavajući odnosi ostalo bi neshvatljivo kako su se tolike kulture uspjele tako dugo održati usprkos opravdanom neprijateljstvu velikih masa ljudi.

Iz spisa Budućnost jedne iluzije (zbirka spisa Budućnost jedne iluzije)

Pročitano 1616 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Sigmund Frojd - Kulturni ideali postaju povod razdvajanjima i neprijateljstvima između različitih kultura