Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 10 Decembar 2020 11:19

Sigmund Frojd - Pismo Vilhelmu Flisu, uticajnom prijatelju i ličnom lekaru Istaknut

Dizajn korica knjige Pisma Sigmunda Frojda Vilhelmu Flisu Dizajn korica knjige Pisma Sigmunda Frojda Vilhelmu Flisu

"Najdraži prijatelju, tvoja pohvala je nektar i ambrozija za mene zato što odlično znam kako ti je teško da mi je uputiš - ne, da budem precizniji, koliko iskreno misliš kada mi je upućuješ. Od tada sam malo šta uradio, zaokupljen uzdržavanjem; druga skica neuroze straha koju sam, međutim, dao Brojeru. Gospođica Elizabet fon N. se u međuvremenu verila.

Moja bolest je - sada se osećam obaveznim da ne pobudim u tebi sumnju kao da želim nešto da zadržim od tebe - ovakva: od tvog pisma pre dve nedelje prošlog četvrtka (28. juni) uzdržavanje je trajalo osam dana; sledećeg četvrtka u neopisivo sumornom trenutku popušio sam jednu cigaru, onda opet osam dana uzdržavanja; sledećeg četvrtka opet jedna cigara; od tada mi se povratio mir (ovo pismo je bilo napisano u subotu posle poslednje cigare). Ukratko, obrazac se formirao - jedna cigara nedeljno da bih obeležio tvoje pismo koje me je opet lišilo uživanja u duvanu...

Bolest je nepromenjena. Krajem prošle nedelje ponovo sam morao da pribegnem digitalisu; puls je ponovo bio deliričan, to jest, brz i potpuno nepravilan... Sa digitalisom je bolje, ali ne stvarno ugodno. Treba li da uzimam digitalis često ili retko? Obećavam da ću te slušati..." (Pismo Flisu od 14. jula 1894. godine) 

Iz knjige Pisma Sigmunda Frojda Vilhelmu Flisu

Pročitano 1680 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci