Artnit

Sreda, 15 Januar 2020 11:29

Anri Barbis - Kratkovidost je bolest ljudskog duha Istaknut

Dizajn korica knjige Oganj Dizajn korica knjige Oganj

Ah! vi ste u pravu, siroti bezbrojni borci, vi koji na svojim rukama nosite veliki rat, vi svemoćni koji još ne služite dobru, vi zemaljska gomilo u kojoj je svaki pojedinac čitav svet bolova, - vi što pod nebom, zastrtim crnim oblacima koji se cepaju i rastežu kao aveti, sanjate o boljem životu! - da, vi ste u pravu. Sve je to ustalo protiv vas. Protiv vas i vašeg opšteg interesa, koji se, zaista, tačno izjednačuje, kao što ste uvideli, sa pravdom. Ali, ustvari, ko je ustao protiv vas: oni što vitlaju sabljama, profiteri i šićardžije.

Dakle, jedino čudovišni koristoljupci, akcionari, finansijeri, veliki i mali poslovni ljudi, oklopljeni u svojim bankama i vilama, oni što žive od rata i, koristeći se njime, žive u miru za vreme rata, sa glavama nabijenim podmuklom doktrinom i dušama zapečaćenim kao i njihove riznice.

Ima ih koji se dive riterskom mačevanju, koji sanjaju i ciče kao žene pred drečećim bojama vojničkih uniformi. Onih koji se opijaju bojničkim marševima ili pesmicama koje se nalivaju narodu, kao čokanji, zaluđuju ga, ošamućuju, čine ga fetišistom i divljakom.

Oni koji poniru u prošlost, i koji stalno ponavljaju stare fraze, tradicionalisti za koje je zloupotreba isto što i zakon, jer se zloupotreba ovekovičila, i koji žele da ih predvode mrtvaci i koji se upinju da budućnost i strasni i pun krvi i poleta napredak potčine avetima i vilinskim pričama.

Sa njima su svi popovi, koji se dovijaju da vas opiju i uspavaju, da se ništa ne bi promenilo, morfinom bajke o raju. Sa njima su advokati - ekonomisti, istoričari, šta ja sve znam kakvi još! - koji vas zbunjuju teorijskim frazama, koji propovedaju rasnu mržnju između nacija, dok, ustvari, sve moderne nacije imaju tek nepouzdana geografska jedinstva, rasno izukrštane; i oni što, crvljivi genealogisti, fabrikuju osvajačkim i rušilačkim ambicijama falsifikovana filosofska svedočanstva i imaginarne plemske titule. Kratkovidost je bolest ljudskog duha. Naučnici su u mnogo slučajeva neka vrsta neznalica koje gube iz vida jednostavnost stvari i ubijaju je i zamračuju formulama i detaljima. Iz knjiga se uče male stvari, ne velike.

Iz romana Oganj

Pročitano 2147 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Anri Barbis - Kratkovidost je bolest ljudskog duha