Odštampajte ovu stranicu
Subota, 31 Avgust 2019 10:23

Pala mu je sekira u med Istaknut

Piter Brojgel Stariji - Pčelari i pljačkaš gnezda Piter Brojgel Stariji - Pčelari i pljačkaš gnezda

Izraz pala mu je sekira u med se odnosi na iznenadnu i neočekivanu sreću, pogodan događaj koji ide na ruku. Umesto sekire u ovaj izraz se često u narodu dodaje kašika što slabi slikovitost izraza. Za nešto lepo što nam se desilo danas se, ponekad kaže da nam je pala kašika u med i ovaj izraz nema značenje istovetno sa osnovnim značenjem.

Izraz pala mu je sekira u med je verovatno potekao iz vremena kada su sakupljači meda morali da otkriju gde je med. Oni su lutali po šumama, penjali se na drveće i udarali vrškom sekire po stablima kako bi pronašli skrovitu šupljinu sa medom pod korom. Zato se kada bi lovac naišao na skrovište meda i njegova sekira odmah utonula smatralo velikom srećom.

Postoje tumačenja da je izraz pala mu je sekira u med nastao kada su ljudi sekli ili cepali drva i nailazili iznenada na med. Naime, pčele se nastanjuju često u šupljinama drveća i kada se drvo seče ili poseče pa se doveze kući i cepa, može se naći med.

Vuk Stefanović Karadžić je pokušao objasniti kako je nastao izraz pala mu je sekira u med. U njegovim Narodnim poslovicama postoji taj izraz i on kaže: "Ja ne znam, kako je postala ova poslovica; da li nije, kad se isijecaju čele iz drveta, pa kad je duplja puna meda, te sjekira, kako se udari njome u drvo, propadne u med?"

Pročitano 2564 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci