Artnit

Ponedeljak, 26 Avgust 2019 11:11

Hleba i igara - hleba i cirkusa Istaknut

Žan Leon Žerom - Zdravo, Cezare, pozdravljaju te oni koji će umreti Žan Leon Žerom - Zdravo, Cezare, pozdravljaju te oni koji će umreti

Latinski izraz Panem et circenses, koji se često prevodi kao hleba i igara ili hleba i cirkusa je popularna metafora za metode kojima vlast skreće pažnju ljudima sa značajnijih stvari, tako što im nudi zadovoljenje potrebe za hranom i zabavom. Ovaj izraz se odnosi i na bilo koji građanski ili vladin entitet ili bilo koju situaciju u kojoj mase rado prihvataju kratkoročna rešenja kako bi ublažile svoje nezadovoljstvo.

Da bi ojačali svoju vlast u odnosu na Senat, rimski carevi su se trudili da steknu popularnost i održe mir podelom žita plebsu i priređivanjem javnih zabava. Izraz hleba i igara potiče iz satirične pesme rimskog pesnika Juvenala s početka II veka u kojoj se on žali na apatiju građana Rima koji su zbog besplatnog hleba i sve većeg interesovanja za gladijatorske igre i druge javne spektakle u organizaciji države izgubili interes za politiku i brigu o javnim stvarima i prepuštali je vladarima i njihovim birokratskim klikama.

Izraz hleba i igara se danas često koristi i za kritiku masovnih medija koji sve manje služe javnosti, a sve više se vode za profitom i bave trivijalnim temama kao što su, sportska takmičenja, život slavnih i reality emisije, a nasuprot ozbiljnih društvenih, ekonomskih i političkih problema društva.

Pročitano 2932 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Hleba i igara - hleba i cirkusa