Artnit

Sreda, 08 Maj 2019 10:53

Lakonizam - lakonski odgovor Istaknut

Reljef, Arheološki muzej Sparte  Reljef, Arheološki muzej Sparte

Lakonizam se može odrediti kao lakonska fraza, koncizna i jasna tvrdnja, odsečan i eliptičan odgovor. Nazvan je po Lakoniji, regionu Grčke poznatom po imenu Sparta, čiji su drevni stanovnici bili škrti na rečima i poznati po svom odsečnom, jasnom i iskričavom izražavanju. Pridev lakonski se odnosi na sve slučajeve kada je reč o sažetom i kaže se lakonizam, lakonska poruka, lakonski stil, lakonski odgovor, lakonski govor, lakonski kratko.

Lakonizam je postao sinonim za kratku i potpunu rečenicu koja u malo reči, mnogo znači. Izraz lakonski odgovor se koristi u značenju izrazito sažet, kratak, jezgrovit odgovor i danas se neguje u aforizmu.

U spartanskoj kulturi se negovao kratak, precizan i sažet način izražavanja, za razliku od kitnjastog stila koji je bio svojstven Atinjanima. U stalnoj borbi sa neprijateljima Lakonci ili Lakademonjani, poznatiji kao Spartanci su jačali ne samo svoja tela nego i duh. Zabeleženi su njihovi kratki, dobro smišljeni i duhoviti odgovori protivnicima.

Najpoznatiji i najkraći lakonski odgovor se odnosi na pretnju Filipa II Makedonskog. Prema legendi, veliki vojskovođa je poslao poruku: “Ako uđem u Lakoniju, spaliću Spartu.“ Spartanci su mu odgovorili jednom rečju: “Ako.“ Primivši poruku da Persijanci dolaze u tolikom broju da će svojim strelama zamračiti sunce, Spartanci su odgovorili: “Barem ćemo se boriti po hladovini.“ I na upozorenje da je neprijatelja mnogo i da će mu se teško odupreti odgovorli su: “Utoliko će naša slava biti veća.“

Jezgrovitost i izražajnost je bila karakteristična za stil izražavanja Spartanaca. Kada je u Peloponeskom ratu spartanski vojskovođa Mindar izgubio veliku pomorsku bitku protiv Atinjana, vojska je poslala ovu poruku: “Brodovi izgubljeni, Mindar mrtav, vojska gladuje, ne znamo što ćemo.“ Kada su Spartanci išli u rat, žene koje su držale do časti bi im pokazujući na štit rekle: “S njim ili na njemu.“ Spartanci su, naime, imali običaj da poginule ratnike donose kući na štitovima.

Pročitano 4061 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Lakonizam - lakonski odgovor