Artnit

Utorak, 26 Februar 2019 14:04

Roberto Roselini - O Ingrid Bergman Istaknut

Fotografija Ingrid Bergman iz filma Stromboli Fotografija Ingrid Bergman iz filma Stromboli

Dok su trajali ovi uzaludni pregovori sa Selznikom, primio sam jednog dana pismo od glumice koja je za mene u to vreme bila skoro nepoznata. Bila je to Ingrid Bergman od koje sam video samo film Intermeco. Rekla mi je da je prisustvovala projekciji filma Rim, otvoren grad i da je bila potresena njime, ali da je mudro sačekala drugi film da bi o tome stekla potpuniju predstavu. "Sad pošto sam videla Paisu, zaključila je ona, spremna sam da dođem da radim sa vama".

Kod žene kao što je bila Ingrid Bergman, tako nevine i tako izuzetnih kvaliteta, ova želja da izađe iz ustaljenih navika predstavljala je izuzetan napor. Već na vrhuncu slave, ona je simbolizovala star-sistem u onome u čemu je on bio najsjajniji. I evo, ona se obratila meni, koji sam bio antipod tog filma tamo. Mada je bila pri kraju ugovora sa Dejvidom Selznikom, bila je obasuta sjajnim ponudama.

To pismo je napravilo skandal u filmskom svetu.

Prvi put smo se videli u Londonu gde je ona upravo snimala film U znaku jarca sa Hičkokom. A onda smo se sastali jedne subote i nedelje u hotelu Žorž V u Parizu i dugo razgovarali.

Rekao sam joj ukratko: "Veoma sam počastvovan što ste mi napisali ovakvo pismo. Video sam samo jedan vaš film, ali smatram da ste savršeni. Moram, ipak, da vam kažem da je moj način rada sasvim specifičan. Neću nikad prihvatiti da napišem scenario da bih vam ga ponudio, uostalom ni bilo kome drugom. Ako prihvatite da igrate pod ovim uslovima, spreman sam da pokušamo".

U to vreme imao sam u glavi projekat iz kojeg je nastao film Stromboli, priču o ženi koja, pošto je preživela rat sa svim prljavštinama koje je trebalo prihvatiti da bi se preživelo, pokušava da se ponovo uključi u život. Ispričao sam joj ukratko sadržaj. Rekla mi je:

- Potpuno se slažem...

Iz autobiografije Fragmenti sećanja

Pročitano 2461 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 03 Januar 2020 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Roberto Roselini - O Ingrid Bergman