Artnit

Subota, 20 Oktobar 2018 10:37

Društvena dezorganizacija - funkcionalna neravnoteža u društvu Istaknut

Ilustracija društvene dezorganizacije Ilustracija društvene dezorganizacije

Društvena dezorganizacija je bila uvek prisutna u svakom društvu, a društvo u kojem je svaki strukturni elemenat funkcionalno uravnotežen sa svim ostalim je čista hipoteza. Često se određuje kao proces koji se suprotstavlja društvenoj organizaciji, a karakteriše je odsustvo, poremećaj i raspadanje jedne društvene celine.

Društvena dezorganizacija je stanje u kome društvene grupe gube kontrolu nad svojim delom. Emil Dirkem je definiše kao "stanje neravnoteže i nedostatak društvene solidarnosti ili konsenzusa među članovima društva." V. I. Tomas i Florijan Znanjecki smatrali su da je socijalna dezorganizacija "smanjenje uticaja postojećih pravila ponašanja na članove grupa". Mabel Eliot i Frensis Meril pod društvenom dezorganizacijom smatraju poremećaj u komuniciranju i društvenom sukobljavanju. Predstavnici urbane sociologije Robert E. Park i Ernest Berges pretpostavljaju da društvo funkcioniše kao superorganizam. Ovaj organizam može rasti i menjati se, ali pošto stanovništvo i stresori rastu sledi "dezorganizacija" što uslovljava da društvo pravi promene kako bi povratilo stabilnost i popravilo "neorganizaciju".

U dobro organizovanom društvu razne institucije su harmonično prilagođene ili, drugim rečima, postoji funkcionalna ravnoteža između različitih elemenata društvene strukture. Kada postoji nedostatak prilagođavanja i ravnoteže a institucije ne funkcionišu na način koji zadovoljava sve pojedince, može se govoriti o društvenoj neorganizaciji. Društvenu dezorganizaciju treba posmatrati u smislu funkcionalne neravnoteže, koja podrazumeva neujednačenost unutar običaja, institucija, grupa, zajednica i društava. Ona često dovodi do lične dezorganizacije, pošto je svaki pojedinac društvena kreacija i njegovo "ja" je društveni proizvod. Međutim, može se zaključiti da ne postoje objektivni kriterijumi za merenje stepena neorganizovanosti. Da li situacija predstavlja organizaciju ili dezorganizaciju u velikoj meri je pitanje subjektivnog suda.

Pročitano 3458 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 02 Novembar 2018 12:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Društvena dezorganizacija - funkcionalna neravnoteža u društvu