Artnit

Utorak, 28 Avgust 2018 10:35

Urlih Gregor i Eno Patalas - Revolucija crtanog filma Volta Diznija Istaknut

Crtani film Sili simfonije Crtani film Sili simfonije

Bez formalne revolucije crtanog filma, koju je Dizni započeo u svojim prvim filmovima o Mikiju i Sili simfonijama, njihov uspeh ne bi bio ni zamisliv. Od neke vrste nezgrapno pokretljivih ilustracija iz slikovnica pretvorio je crtani film u dramski žanr. On je dinamiku crteža postigao time što je likove bazirao na lukovima koji omogućuju pokrete pune zamaha. Akciju je izlagao preglednim i nekomplikovanim zbivanjima: stalno se pokreću samo figure, kamera nikada. To znači: kameri nije pružena nikakva stvarnost, tek na traci se manifestuje jedan novi svet, potpuno potčinjen volji crtača.

Najveću slobodu svojoj mašti dopustio je Dizni u prvim Sili simfonijama, kao u Igri skeleta (Skeleton-Dance, 1929). Uz muziku Mrtvačkog plesa (Dance Macabre) Edvarda Griga (Edvard Grieg), u vreme pojavljivanja duhova na jednom seoskom groblju, skeleti pokopanih igraju balet mrtvaca. Duhovitost tih ranih Sili simfonija bila je još potpuno bez primesa sentimentalnosti koja je kvarila kasnije Diznijeve filmove. Duhovitost je posedovala trezveni, apsurdni kvalitet groteski nemog filma, od kojih je Dizni naučio dramaturgiju gega.

Zvuk i boju je Dizni na početku postavljao kontradiktorno: pokreti u slici su stvarali neočekivane šumove; muzika pruža pokretima jedan novi smisao. Isto tako boje se ne upravljaju prema uzoru iz prirode, već signaliziraju ono što se dešava unutar likova.

Iz knjige Istorija filmske umetnosti 2

Pročitano 1992 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Urlih Gregor i Eno Patalas - Revolucija crtanog filma Volta Diznija