Artnit

Ponedeljak, 14 Maj 2018 11:05

Halil Džubran - Kakvo blago čuvate svojom pokornošću da biste ga ostavili u nasleđe svojim potomcima? Istaknut

Dizajn korica knjige Pobunjeni duhovi Dizajn korica knjige Pobunjeni duhovi

Čuli ste da je prvom čoveku Bog rekao: “U znoju svom ješćeš hleb.“ Zašto šajh Abas jede hleb zamešen vašim znojem i pije vino pomešano s vašim suzama? Je li Bog izdvojio tog čoveka i učinio ga gospodarem još dok je bio u majčinoj utrobi? Ili se naljutio na vas zbog neznanih greha i poslao vas u život kao robove da skupljate letinu, ali da jedete samo trnje, da pravite raskošne palate, ali da živite samo u trošnim kolibama?

Čuli ste da je Isus rekao svojim učenicima: “Ono do čega lako dođete, lako ćete i dati. Ne prisvajate srebro, niti zlato, niti bakar.“ Koje je, zato, učenje dozvolilo monasima i sveštenicima da prodaju molitve za srebro i zlato? Vi se molite u noćnom miru govoreći: “Daj nam. Gospode, hleb naš nasušni.“ Ali Gospod vam je podario zemlju da bi vam dala hleb nasušni. Zar je igumanima podario moć da uzmu hleb iz vaših ruku? Proklinjete Judu jer je svoga gospodara prodao za srebro i šta vas je nateralo da blagosiljate one koji ga prodaju svakog dana? Nesrećni Juda pokajao se zbog svog greha i obesio se, ali se ovi ljudi kreću ispred vas uzdignutih glava, u dugim i mekim haljinama, sa zlatnim ogrlicama i prstenjem. Vi učite svoju decu da vole Hrista, ali kako ćete da ih naučite da se pokoravaju onima koji ga mrze i protive njegovom učenju i zakonu. Znali ste da su apostoli ubijani i kamenovani da bi u vama oživeli Sveti Duh, ali znate li da monasi i sveštenici ubijaju vaš duh da bi živeli od vaših dobara i naslađivali se zveketom vaših okova? Jadnici, šta vas zavarava da živite u poniženju i zadržava da klečite ispred strašnog idola što su ga postavile laž i licemerje na grobove vaših očeva? Kakvo blago čuvate svojom pokornošću da biste ga ostavili u nasleđe svojim potomcima?

Iz priče Halil nevernik (zbirka priča Pobunjeni duhovi)

Pročitano 2070 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Novembar 2019 12:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Halil Džubran - Kakvo blago čuvate svojom pokornošću da biste ga ostavili u nasleđe svojim potomcima?