Artnit

Četvrtak, 10 Maj 2018 10:51

Umetničko stvaralaštvo i odgovornost Istaknut

Viktor Zarecki - Stvaralački proces Viktor Zarecki - Stvaralački proces

Umetničko stvaralaštvo može biti dovedeno u odnos sa pitanjem njegove odgovornosti. Za razliku od klasične auratske umetnosti moderna umetnost međutim, ne daje mnogo materijala i mogućnosti da bi se u vezi sa univerzalnim problemom umetničkog dela i umetničkog stvaralaštva razmotrio problem odgovornosti.

Teorija nemačkog filozofa Valtera Benjamina govori o nestanku fenomena umetničkog dela u modernoj eri tehničke reprodukcije. U svom najpoznatijem delu Umetnost u doba tehničke reprodukcije objavljenom 1936. godine, on kaže da umetničko delo gubi svoju auru, odnosno atribute neponovljivosti i originalnosti. Gubljenjem aure delo dobija tehničku suštinu medija koji ga potencijalno masovno reprodukuje. Tehnika međutim, ne može imati ulogu medijatora u pogledu odgovornosti, jer ona “preparira“ delo za tržište i za njegovu masovnu potrošnju. Ali, za ovaj poduhvat nije direktno odgovorna aura, koja nastaje onog trenutka kada delo sebe nastoji da demokratizuje, u smislu dostupnosti masovnoj publici.

Tehnicizam dela oduzima savremenoj umetnosti ne samo auru, već i mogućnosti da se o delu isključivo raspravlja u kategorijama istinitog, lepog i dobrog. Savremena umetnost je i istinita kao mimezis lažnog sveta, dok klasična auratska umetnost daje više materijala i mogućnosti da se razmotri pitanje umetničkog stvaralaštva i odgovornosti s obzirom na sadržaj pitanja odgovornosti u pojedinačnim umetničkim delima određenih kulturnih epoha i u odnosu na izražajnu formu kojom se ovaj problem umetnički zahvata i rešava.

Danas je umetničko stvaralaštvo otvorena mogućnost za redefinisanje pitanja odgovornosti umetnosti. Umetnost i dalje ostaje u odnosu odgovornosti prema svetu. Time umetnost zadobija jednu novu auru koja nagoveštava ne samo estetsku, već i moralnu osnovu čovečanstva.

Pročitano 3025 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 20 Oktobar 2020 11:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Umetničko stvaralaštvo i odgovornost