Artnit

Ponedeljak, 19 Mart 2018 11:40

Točak Darme - slikoviti prikaz Budinog učenja Istaknut

Točak Darme u Hramu Sunca u Konarku, XIII vek Točak Darme u Hramu Sunca u Konarku, XIII vek

Točak Darme je jedan od najstarijih i najvažnijih budističkih simbola, jer predstavlja Budino učenje. Okretanje točka je metafora brzih duhovnih promena nastalih učenjima Bude. On zauzima središnje mesto u hinduizmu, đainizmu i budizmu, koji se zbog toga nazivaju darmičkim religijama.

Darma je višeznačan pojam indijske filozofije. Nastao je iz sanskritskog korena dhr, što znači držati, održavati. U budističkim tekstovima se sreću različita značenja pojma Darme, od kojih su neka: zakon, učenje, pravilo, ispravnost, uzročnost, pojava, čestica. U najširem smislu, Darma označava ono što "drži" kosmos.

Veruje se da je Buda tri puta okrenuo točak Darme. On je u parku jelena u Sarnathu održao svoju prvu besedu o četiri plemenite istine poznatu kao Beseda o pokretanju točka Darme. Njegovo drugo okretanje točka u Rajgiru bilo je uvođenje savršenosti učenja mudrosti na prirodu, a treće u Šravasti bilo je uvođenje doktrine Budine prirode.

Delovi točka Darme simbolišu Plemeniti osmostruki put, koji je postavio Buda u svojim učenjima. Tradicionalni točak Darme je prikazivan sa 4, 6, 8 ili 12 paoka ali se najviše zadržala varijanta sa 8 koji simbolišu 8 delova lotosa, 8 čakri, 8 heksagrama u Ji Đingu, ali i 8 suprotnih situacija u ljudskom životu: bogatstvo-siromaštvo, rat-mir, poniznost-slava, smirenost-strast. U centru točka se ponekad pojavljuju 3 oblika koja se vrte zajedno, iako je ponekad u sredini simbol jin-jang, drugi točak ili prazan krug. Može biti u bilo kojoj boji, iako je najčešće zlatna.

Točak Darme ima tri osnovna dela - središte, paoke i obruč. Neki budisti smatraju da su ova tri osnovna dela simboli "tri treninga" u budističkoj praksi:

1. Središte točka simboliše moralnu disciplinu, koja stabilizuje um. Moralnost je iskazana kroz pet pravila: ne ubijati, ne lagati, ne uzimati ono što nam ne pipada, ne bludničiti i ne zloupotrebljavati seks, ne koristiti ono što pomračuje um (alkohol, droga).

2. Paoci predstavljaju mudrost koja se primenjuje da bi porazila neznanja.

3. Obruč točka predstavlja meditativnu koncentraciju i pažnju, koja objedinjuje vežbanje.

Pročitano 3780 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 11 Februar 2020 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Točak Darme - slikoviti prikaz Budinog učenja