Artnit

Petak, 12 Januar 2018 11:23

Fridrih Racel - Politička geografija Istaknut

Dizajn korica knjige Politička geografija Dizajn korica knjige Politička geografija

Nemački geograf i etnograf Fridrih Racel u svojim ekstenzivnim antropološko-istorijskim studijama dao je klasičnoj geopolitici prepoznatljivu metafizičku orijentaciju. U delu Politička geografija, koje je objavio 1897. godine on kombinuje praktičnu politiku sa fizičko-filozofskim materijalom i u sistematizovanijoj formi primenjuje biološke pojmove za proučavanje političkog ponašanja naroda. Takođe, on u ovom delu uvodi pojam politička geografija i upotrebljava Maltusov pojam "životni prostor" (Lebensraum).

U delu Politička geografija tri fundamentalna koncepta organizuju teorijska razmatranja Fridriha Racela: prostor ili obim (Raum), granice (Grenzen) i položaj (Lage). Oni su parametri onoga što on naziva političkom organizacijom zemljišta.

Teorija Fridriha Racela o rastu država zasniva se na određenju države kao biološkog organizma čiji život zavisi od naseljavanja zemlje stanovništvom. Ovi organizmi se mogu proširiti, ugovoriti, živeti, rađati, rasti i umirati i zato se moraju rasporediti u prostoru srazmerno njihovoj evoluciji, što može u nekim slučajevima opravdati proširenje granica. Da bi opstale, nacijama je potreban životni prostor, pa jači narodi uzimaju prostor slabijim.

Granice se smatraju važnim elementom za razvoj države, jer konture država definisane njihovim nacionalnim granicama mogu, ali ne moraju odgovarati prirodnim granicama. Pošto su države organske i rastuće, one predstavljaju samo trenutni prekid u njihovom kretanju, a proširenje državnih granica je odraz zdravlja nacije.

Položaj ili lokacija države je važan faktor za proučavanje njenog razvoja. Najčešće je centralna pozicija povoljnija od periferne pozicije, a prisustvo druge velike države na granicama jedne male države vodi gotovo neizbežno do njene aneksije. U širem smislu, položaj se shvata kao "konstantna veza sa zemljom", "pripadanje određenom delu zemaljske površine" iz koje je moguće zaključiti prirodni položaj (geografska lokacija u geografskoj širini i dužini) i politički položaj (politički identitet određenog dela zemlje sa datom prirodnom pozicijom). U striktnom smislu, položaj se shvata kao "političko susedstvo", što znači da obuhvata sve odnose uticaja i moći između država koje mogu biti izvedene iz njihovih geografskih pozicija.

Pročitano 3121 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 07 Decembar 2019 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Fridrih Racel - Politička geografija