Artnit

Nedelja, 24 Decembar 2017 11:39

Simbolika jednoroga Istaknut

Džon Dankan - Jednorozi Džon Dankan - Jednorozi

Jednorog je jedno od najmisterioznijih mitoloških bića. Od davnina je idealizovan u bezbrojnim pričama, pesmama, legendama i mitovima. Prema mitologiji, jednorog je beli konj sa rogom na čelu, čijim telom teče srebrna krv. On je simbol čistote, čednosti i devičanstva duše. Ali, uprkos raširenom uverenju u njegovo postojanje, vekovima ne postoje dokazi o viđenju tih stvorenja. Danas, jednorozi sa bisernim telima i dugim, spiralno rezanim rogovima dominiraju maštovitošću javnosti, a junaci su crtanih flimova i video igrica.

Najraniji tragovi jednoroga pojavljuju se na slikama na kamenim pločama i pečatima u dolini Inda, oko 2500. godine pre nove ere. Iako bi neke od ovih slika mogle biti prikazi bikova ili antilopa, koji samo otkrivaju jedan rog, druge slike se ne slažu sa bilo kojim poznatim vrstama, što ukazuje da su Indusi bili prvi koji su sanjali jednoroge. Hiljade godina kasnije, u IV veku pre nove ere grčki fizičar i istoričar Ktesije je putovao kroz Persiju, gde je sakupljao priče persijskih i indijskih putnika o jednorozima. On ih je prvi opisao u svojoj knjizi Indika kao bele životinje sa crvenim glavama, tamnim plavim očima i jednim rogom. Aristotel i Plinije Stariji su uključivali teorije o jednorogu u svojim knjigama. Rimljani su nasledili jednoroge iz Grčke i predali ih Evropi, gde su veoma često prikazivani u heraldici, na slikama i tapiseriji. U umetnosti, jednorog je kroz vekove predstavljen sa dugom ili kako se bori sa lavom. Hrišćanstvo je podstaklo popularnost jednoroga spuštajući ga u Bibliju i uporedivši ga sa detetom Isusom Hristom. U Bibliji se kaže i da Bog daje snagu jednoroga.

Veruje se da su nekada davno jednorozi živeli na zemlji. Oni se često opisuju kao jaka i žestoka mitska bića. Veruje se da se nije rodio čovek koji je mogao da ga pripitomi i da jedino devica čiste duše može da se druži sa njim.

Rogovi jednoroga su bili na ceni i plaćani su u zlatu. Smatralo se da poseduju isceljujuća svojstva. Prah napravljen od njegovog roga smatrao se čudotvornim lekom za sve bolesti. Verovalo se i da će čovek koji popije vodu iz roga jednoroga biti zaštićen od svakog otrova.

Postoji verovanje da će onaj ko ubije i pije krv jednoroga biti zauvek proklet. Takođe, se veruje i da njegova krv može da spasi čoveka na samrti, ali je on onda osuđen na prokletstvo poluživota.

Pročitano 14480 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Januar 2019 11:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Simbolika jednoroga