Artnit

Ponedeljak, 11 Decembar 2017 13:54

Fridrih Engels - Položaj radničke klase u Engleskoj Istaknut

Dizajn korica knjige Položaj radničke klase u Engleskoj Dizajn korica knjige Položaj radničke klase u Engleskoj

Sin bogatog nemačkog industrijalca Fridrih Engels je u Mančesteru proveo dve godine, gde je izučavao posao u tekstilnoj industriji, a u slobodno vreme sakupljao podatke za svoje prvo delo Položaj radničke klase u Engleskoj (Die Lage der arbeitenden Klasse in England), koje je objavljeno 1845. godine. On napušta "varvarsku indiferentnost, tvrdi egoizam s jedne strane i bezimenu bedu s druge strane" i govori o brutalnom izrabljivanju radnika u onom zloglasnom kapitalizmu XIX veka. Ovu strašnu optužbu kapitalizma i buržoazije neki teoretičari povezuju i danas sa stradanjem radnika u pojedinim zemljama.

Pogled Fridriha Engelsa na kapitalizam kao opravdanje bogatima da eksploatišu siromašne i neobrazovane razvijen je u delu Položaj radničke klase u Engleskoj, koje je puno najverodostojnijih i najpotresnijih slika položaja engleskog proletarijata. Podatke o njihovom položaju sakupljao je tokom šetnji po Mančesteru i okolnim mestima, razgovarao je i pio sa radnicima i čitao zvanične izveštaje o stanju radničke klase u ovom gradu.

U delu Položaj radničke klase u Engleskoj, Fridrih Engels tvrdi da je industrijska revolucija pogoršala položaj radničke klase. On je bio užasnut dečjim radom, štetom po životnu sredinu, niskim platama, lošim uslovima, lošim zdravljem, smrtnim ishodom i "društvenom i političkom moći tlačitelja". Istovremeno ukazuje, na primer, da je u velikim industrijskim gradovima kao što su Mančester i Liverpul smrtnost od bolesti (poput velikih boginja, malih boginja, šarlaha i velikog kašlja) bila četiri puta veća nego u okolini, a smrtnost od konvulzija deset puta veća. Ukupna stopa smrtnosti u Mančesteru i Liverpulu bila je znatno viša od nacionalnog proseka.

Fridrih Engels veoma oštro osuđuje vladajuću klasu u Engleskoj i piše o njenoj nezainteresovanosti za proletarijat. On opisuje i istorijat napora radnika da se organizuju u borbi protiv vlasnika fabrika putem međusobne saradnje. Uprkos autodestruktivnom ponašanju proletera (upotrebi droga, alkohola i sl.) on pronalazi mogućnosti za njihovu političku organizaciju i mobilizaciju i ističe da istinski interes radnika leži u formiranju nekompetitivnog društva koje podrazumeva ukidanje privatnog vlasništva nad sredstvima za proizvodnju.

Pročitano 2884 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 18 Maj 2021 11:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Fridrih Engels - Položaj radničke klase u Engleskoj