Artnit

Četvrtak, 07 Decembar 2017 11:46

Vilijam Mek Dugal - Teorija instinkta Istaknut

Dizajn korica knjige Uvod u socijalnu psihologiju Dizajn korica knjige Uvod u socijalnu psihologiju

Vilijam Mek Dugal je bio jedan od osnivača socijalne psihologije i najuspešnije je razvio teoriju instikta. Njegovo delo Uvod u socijalnu psihologiju, objavljeno je 1908. godine, gotovo dvadeset godina pre nego što je socijalna psihologija bila široko prihvaćena kao deo psihologije. U ovom delu su predstavljeni njegovi stavovi o značaju instinkta u razvoju društvenog odgovora i namernog postavljanja ciljeva. On je sproveo mnoge eksperimente koji su trebali da dokažu njegove ideje o instinktivnom ponašanju ljudi.

Prema Vilijamu Mek Dugalu sva ljudska ponašanja se mogu objasniti instinktima. Instinkte definiše kao urođene psihofizičke dispozicije reagovanja čoveka na podražaje iz socijalnog okruženja. Koliko će se razviti i u kojoj meri doći do izražaja pojedini instinkti i sentimenti, zavisi od mnogih uslova, jer se uslovi u kojima ljudi žive razlikuju. Skoro sva ljudska ponašanja su rezultat kombinacije instinkta i njegovih derivata, kao što su navike, stavovi, osećanja. Svaki individualni instinkt motiviše odgovarajuće oblike ponašanja i goni čoveka na aktivnost.

Vilijam Mek Dugal ističe instinkte pomoću kojih se mogu objasniti svi oblici ljudskog ponašanja. To su: instinkt bežanja koji se javlja zajedno sa strahom, instinkt odbijanja nečega ili nekoga sa osećanjem gadosti i odvratnosti, instinkt radoznalosti sa osećanjem čuđenja, instinkt borbenosti sa osećanjem besa, instinkt potčinjenosti sa osećanjem ponižavanja, instinkt samostalnosti ili samopotvrđivanja sa osećanjem vlastite vrednosti, seksualni instinkt povezan sa reprodukcijom vrste, instinkt roditelja sa osećanjem nežnosti, instinkt zajedničke pripadnosti i grupne integracije, instinkt sticanja i stvaranja, instinkt građenja.

Vilijam Mek Dugal smatra da društvene pojave nastaju kombinacijom raznih instinkata, kao što su razuzdanost, borbenost, odbijanje, odvratnost. Kombinacijom ovih instinkata mogu se objasniti sve društvene pojave.

Pročitano 3691 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 17 Novembar 2020 11:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Vilijam Mek Dugal - Teorija instinkta