Artnit

Petak, 10 Novembar 2017 11:36

Robert Ezra Park - Marginalni čovek Istaknut

Jakob Lorens - Migracija crnaca, panel 1. Jakob Lorens - Migracija crnaca, panel 1.

Američki urbani sociolog, jedan od osnivača Čikaške škole sociologije Robert Ezra Park je bio posebno zainteresovan za istraživanje migracija i migranata. Postao je poznat po izrazu "marginalni čovek", koji je skovao 1926. godine kako bi opisao osobu pod uticajem dve različite etničke ili rasne grupe i označio specifičnu poziciju migranata u društvu. Na osnovu posmatranja migrantskih grupa u Sjedinjenim Američkim Državama, Park je razvio svoju teoriju grupnog ponašanja poznatu kao teorija etnocentrizma.

Marginalnog čoveka Robert Ezra Park opisuje kao stranca koji danas dolazi i sutra ostaje. Istovremeno on je za njega bio "kulturni tip", kulturni hibrid, "čovek na margini dve kulture i dva društva".

U studiji Kulturni konflikt i marginalni čovek, objavljenoj 1937. godine Robert Ezra Park definiše marginalnog čoveka: "Marginalni čovek... je onaj koga je sudbina osudila da živi u dva društva i to u dve, ne samo različite, već antagonističke kulture... njegov um je lonac u kome se, može se reći dve različite i uporne kulture rastapaju i, na kraju bilo u potpunosti ili delimično spajaju."

Pod pojmom marginalnosti Robert Ezra Park pre svega ističe mesto između, na granici dve kulture. Marginalni čovek je primoran na specifičan oblik interakcije sa svojom okolinom, što mu istovremeno pruža objektivniji pogled. Zbog svog položaja on nije radikalno privržen ni kulturi porekla ni kulturi prijema, što mu omogućava da upije trenutke obe kulture i kritički preispita njihove stavove i norme.

Pročitano 1997 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 Decembar 2018 12:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Robert Ezra Park - Marginalni čovek