Artnit

Četvrtak, 24 Avgust 2017 10:26

O ogovaranju Istaknut

Feliks Valoton - Ogovaranje Feliks Valoton - Ogovaranje

Ogovaranje je uglavnom svakodnevni neformalni oblik komunikacije, u kojem na ovaj ili na onaj način učestvuje veliki deo ljudske populacije. Obično se definiše kao neformalni oblik razgovora o odsutnoj osobi na način da osoba koja je slušač negativno proceni osobu o kojoj se govori i vezuje se za loše govorenje, ružnu naviku, ponašanje koje treba osuditi jer narušava privatnost.

Etimologija reči ogovaranje upućuje na ženu. Naime, engleska reč gossip, što u prevodu znači ogovaranje, ogovarati potiče od staroengleske reči koja je značila muški kum, a zatim kum bez označavanja pola, a kasnije je ukazivala samo na ženski pol.

S obzirom na funkciju i motivaciju, odnosno cilj osobe koja ogovara, odnosno ogovarača postoje dve osnovne vrste ogovaranja. Većinom su u osnovi ogovaranja antisocijalni motivi, koji se odnose na namerni pokušaj ocrnjivanja neke osobe, kada se činjenice iskrivljuju, naduvavaju, a neki detalji potpuno izmišljaju. Međutim, u osnovi ogovaranja mogu biti i prosocijalni motivi, kada neko širi negativne informacije o trećoj osobi kako bi zaštitio osobu sa kojom je od nepravde ili iskorišćavanja koje je sam doživeo od osobe koju ogovara.

Istraživanja evolucionih psihologa pokazuju da savremeni čovek provede trećinu ukupnog vremena koje koristi za razgovore, u nekoj vrsti ogovaranja. Rezultati antropoloških i socioloških istraživanja su pokazali da su najčešće teme ogovaranja lični kvaliteti i posebnosti, ponašanja koja nisu uobičajena, mane i nedostaci, naglašavanje razlike između onoga što neka osoba govori i onoga što radi, socijalno nepoželjno ponašanje, životne nesreće i propusti u ponašanju. Neka istraživanja ističu i da čin ogovaranja nije uvek samo negativan, već predstavlja i zaštitnu normu, jer se njime umanjuje direktan i javni konflikt sa drugima. Takođe, ono može da bude način na koji saznajemo kako drugi ljudi komuniciraju i žive i da iz njihovog iskustva nešto naučimo i pokušamo da izbegnemo greške.

Pročitano 1831 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 21 Decembar 2018 12:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo O ogovaranju