Artnit

Sreda, 23 Avgust 2017 13:02

Teofrast - O ogovaranju Istaknut

Norman Rokvel - Ogovaranja Norman Rokvel - Ogovaranja

1 Ogovaranje je sklonost duše da iskrivljuje nagore što drugi govore, a ogovarač je čovek koga karakterišu sledeće osobine:

2 Na pitanje ko je ovaj ili onaj čovek, odmah poput rodoslovca raščlanjuje svoje izlaganje: "Najpre ću započeti od njegova porekla: njegov otac se u početku zvao Sosija, a vojnici su ga prozvali Sosistrat, a kasnije, kad je ubeležen u opštinske knjige, Sosidem. Njegova je majka Tračanka, plemenitog porekla. Po svoj prilici ta se osoba nazivala Krinokoraka. Kažu, doduše, da žene te vrste u njihovoj domovini pripadaju plemenitom rodu. Sam je čovek, iako potiče od takvih roditelja, običan nitkov i nevaljalac."

3 Kako gaji u srcu zle misli, on će nekom reći: "Ja znam dobro šta su žene koje ti toliko uzimaš preda mnom u zaštitu!" I odmah prelazi na pojedinosti: "Te su žene koje sa ulice odvode prolaznike" i "To ti je prava pravcata javna kuća. To nije, kako se obično kaže, nikakva šala, one se pare kao štenadija po ulicama", i "Ukratko, one su faćkalice muškaraca" i "Same obavljaju službu vratara na uličnim kapijama".

4 I kad drugi počnu o trećem rđavo govoriti, odmah on nadovezuje poneku tračariju. "To je čovek koga ja više nego ostale mrzim", "Njegovo lice krije u sebi nešto odbojno. Njegov se prostakluk ne može ničim porediti". Za dokaz navodi ovo: "Svoju ženu, koja mu je u miraz donela više talenata i kojoj, otkako mu je rodila sina, daje dnevno za kuhinju tri bakrena novčića, prisiljava da se na praznik Poseidona okupa u hladnoj vodi."

5 Ako je u društvu drugih ljudi, u stanju je da o čoveku koji se upravo digao počne govoriti na sva usta. Pruži li mu se prilika, on se ne uzdržava da opanjka i svoje najbliže.

6 Često govori o svojim najbližim prijateljima i ukućanima najgore stvari, a isto tako i o mrtvim, pri tom ogovaranje naziva "otvorenost u govoru", "demokratsko ophođenje" i "slobodoumnost", i to mu je najdraže zanimanje na svetu.

7 (Na taj način želja za opadanjem čini ljude mahnitim i sumanutim u njihovim postupcima.)

Iz dela Karakteri

Pročitano 1746 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Teofrast - O ogovaranju