Artnit

Četvrtak, 20 Juli 2017 10:57

Žofr Dimazdije - O slobodnom vremenu Istaknut

Dizajn korica knjige U susret civilizaciji slobodnog vremena Dizajn korica knjige U susret civilizaciji slobodnog vremena

Jedan od najistaknutijih predstavnika sociologije slobodnog vremena, francuski sociolog Žofr Dimazdije pojavu slobodnog vremena posmatra u sklopu razvoja tehničke civilizacije i ocenjuje da postaje sve značajniji faktor u razvoju pojedinca i oblikovanju društva. Istovremeno ističe da je slobodno vreme uslovljeno vrstom rada, ali i utiče na rad i sa njim stvara celinu. Problem slobodnog vremena razrađuje u svom delu U susret civilizaciji slobodnog vremena.

Svakodnevni život Žofr Dimazdije deli na rad, obavezu van rada i slobodno vreme. On određuje slobodno vreme kao skup aktivnosti kojima se čovek predaje potpuno svojom voljom, bilo da se odmori ili razonodi, bilo da razvije svoje spoznaje ili svoje bezinteresno formiranje, svoje dobrovoljno društveno angažovanje ili svoju slobodnu stvaralačku sposobnost nakon što se oslobodio svojih profesionalnih, porodičnih i društvenih obaveza.

Žofr Dimazdije ističe tri osnovne funkcije slobodnog vremena: odmor, razonodu i razvoj ličnosti. Ove funkcije su usko povezane, u konstantnoj interakciji i najčešće jedna od njih dominira. Odmor se odnosi na otklanjanje psihičkog ili fizičkog umora. Razonoda pojedincu služi da se zabavi i oslobodi monotonije, dosade i jednoličnosti svakodnevnog života koji se odvija prema predvidljivoj rutini. Dimazdije pojam razonode deli na dve kategorije: razonodu kojom pojedinac oblikuje određeni životni stil, a koja obuhvata realne i praktične aktivnosti kao što su putovanja, igre, sport i razonodu koja nastaje aktivnostima u dodiru sa umetničkim sadržajima kroz svojevrsnu identifikaciju sa “idealnim“, kao što su čitanje, odlazak u pozorište, na koncert. Razvoj ličnosti je u suštini i najbitnija i najteže ostvariva funkcija slobodnog vremena. Za Dimazdijea ona predstavlja uslov spontanog rasta i afirmacije čovekovih stvaralačkih snaga i svesti.

Pročitano 3221 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Novembar 2020 11:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Žofr Dimazdije - O slobodnom vremenu