Artnit

Sreda, 28 Juni 2017 10:42

Vladimir Dvorniković - Kosovski kult Istaknut

Olja Ivanjicki - Boj na Kosovu Olja Ivanjicki - Boj na Kosovu

Od 1389 g. javlja se kosovski kult, u suštini religiozni fenomen. Taj kult trebalo je da duhovno premosti stoleća praznine u nacionalnom i državnom kontinuitetu. Vidovdanski kult je jedinstven primer zaštitne funkcije religije u životu naroda; samo istorijska karastrofa mogla je nekim naročitim procesom podsvesnoga duhovnoga reagiranja stvoriti takav spontani kult. Bez autora i pokretača, bez forme i zakona, stvoreno je jedno duboko verovanje, čudan kult smrti i poraza, ali sa pozitivnom dinamikom za novi život. Kult smrti, u ime života.

Koliko je taj kult živ i neposredan, u duši, a ne u formi i ceremoniji, vidi se iz jedinstvenog prizora kad su srpski vojnici 1912 g. stigli na Kosovo i sa suzama uzbuđenja poskidali kape, “kao po komandi“, piše Masarik, pominjući taj trenutak u svojim “Slovenskim problemima“.

Ako zaokružimo pogledom po svetskoj istoriji i potražimo paralelu našem kosovskom kultu, onda tek vidimo da je taj kult jedan neobičan i retko interesantan pojav, još uvek neobjašnjen, ali toliko zatrpan retorikom i frazama da nismo dospevali ni da se nad njim zamislimo i psihološki začudimo.

Kult smrti i vera u zagrobni život orijentalnog je porekla. Kosovska legenda kojom je obavijen jedan istorijski događaj ili period, u suštini i mnogim detaljima i nije drugo do nacionalizovana Hristijada. Žrtva-fizička smrt; pad ovosvetski za uznesenja izdaje na poslednjoj večeri. Hrišćansko verovanje postaje dramom i borbom. Žrtva treba da donese ploda, ona mora i da se potvrdi. Ali kako? Zar po hrišćanskom nauku-tek na drugom svetu? Zar negacija ovog života? Ne, tu sad daje kosovski kult ono specifično svoje. Iako se svetitelj Lazar “nebeskom privoleo carstvu“, njegova žrtva, sa ostalim junacima, donosi nov život. Misterij toga kulta osniva se na jednom dubokom zakonu kontrasta: Sećaj se smrti da se digneš u jedan viši i puniji život!“ Smrt je podstrek života.

Iz dela Karakterologija Jugoslovena

Pročitano 2774 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 06 Oktobar 2020 11:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Vladimir Dvorniković - Kosovski kult