Artnit

Petak, 10 Mart 2017 12:32

Aleksandar Genis - Čaj je neodvojiv od budizma baš zato što oba zahtevaju nepodeljenu pažnju Istaknut

Klod Mone - Set za čaj Klod Mone - Set za čaj

Ne dosegavši taj - skoro goli - kulinarski vrhunac, srećan sam što je budistička kuhinja podelila sa mnom svoje najdragocenije otkriće - čaj.

Ne kažem: i kafa ima svoje vrline. Recimo, minijaturna šoljica espresa, koju Italijani ispijaju s učestalošću nervnog tika, ima brzo i stimulativno dejstvo, poput dugmeta pod sedištem. Ali čaj je nešto drugo. Pre Konstabl negoli Karavađo, on okrepljuje a ne uznemiruje, razbuđujući ne telo već duh.

Babelj je govorio da se tajna dobrog čaja sastoji od jačine tečnosti za zakuvavanje. U načelu je tako. I najbolje namere, međutim, poništava loša navika da se gustiš razblažuje vrelom vodom, pošto je već usut u šolju. Čaj, kao ni votka, nije polufabrikat koji se sprema po svačijem ukusu, već gotov učinak složenog umeća i nenametljive umetnosti. Čaj je neodvojiv od budizma baš zato što oba zahtevaju nepodeljenu pažnju, koja isključuje razliku između onog glavnog i onog sporednog. Kineski čajnik je od negleđosane gline, čije pore čuvaju aromu svih do tada ispijenih čajeva. Kašičica je od pomno očišćenog porodičnog srebra. Šolja - od skoro providnog porcelana, čiji zidovi love raznobojne odseve skupocenog napitka. Meka, proceđena (a najbolje otaložena) voda, dovedena je do pretposlednjeg stepena ključanja.

Ni sam čaj, naravno, nije naodmet. Ja volim sve vrste čaja. I crni junanski, kojim je velika trgovačka kuća "Tvining" obeležila svoju 375-godišnjicu. I onaj pekinški, pomešan s jasminom. I mirisni ulong, koji su uzgajivači, bežeći od komunista, doneli na Tajvan. I blede, ali izuzetno jake vrste zelenog čaja iz okoline Kjota, kojim su stanovnici Hirošime lečili bolest ozračenosti.

Raznolik kao vino, čaj mu skoro u svemu drugom protivreči. On ne podstiče ljubavne izjave i ne izaziva tuču. Delujući postepeno, čaj navodi da se govori izokola, da se stvari vide iz profila, da se vreme meri pauzama i nižu stihovi bez rime.

Iz eseja Čaj nije votka (knjiga Hrana, krv i tlo) 

Pročitano 2371 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 21 Maj 2020 11:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Aleksandar Genis - Čaj je neodvojiv od budizma baš zato što oba zahtevaju nepodeljenu pažnju