Artnit

Petak, 24 Februar 2017 11:41

Blez Paskal - Pravda je bez sile nemoćna, sila bez pravde je tiranska Istaknut

Dizajn korica knjige Misli o politici Dizajn korica knjige Misli o politici

Pravda, sila. - Pravedno je da ljudi prate onog koji je pravedan, a nužno je da prate onog ko je jak. Pravda je bez sile nemoćna, sila bez pravde je tiranska. Pravda bez sile nije uputna, jer uvek ima zlih ljudi, sila bez pravde je na optuženičkoj klupi. Treba, dakle, spojiti pravdu i silu; a zato treba učiniti da onaj koji je pravedan bude jak, ili da onaj koji je jak bude pravedan.

Pravda je podožna osporavanju, sila je veoma prepoznatljiva i neosporna. Stoga nismo mogli silu dati pravdi, jer je sila protivrečila pravdi, nazvavši je nepravednom i tvrdeći da je ona jedina koja je pravedna. Pa pošto nismo mogli da učinimo da ono što je pravedno postane snažno, učinili smo da ono što je snažno postane pravedno.

Nepravda. - Opasno je narodu reći da su zakoni nepravedni jer ih on poštuje samo zato što veruje da su pravedni. Zato mu treba istovremeno reći da treba da ih poštuje jer su to zakoni, kao što treba poštovati nadmoćne, ne zato što su pravedni, nego zato što su nadmoćni. Ukoliko omogućimo da se to podrazumeva i bude definicija pravde, predupredili smo svaku pobunu.

Iz dela Misli o politici

Pročitano 2710 puta
Više iz ove kategorije « Životne šanse O pravdi »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Blez Paskal - Pravda je bez sile nemoćna, sila bez pravde je tiranska