Artnit

Nedelja, 05 Februar 2017 11:35

Pojam porodice Istaknut

Orest Kiprenski - Porodični portret Orest Kiprenski - Porodični portret

Porodica je specifična društvena grupa u kojoj čovek živi zadovoljavajući neke od svojih najbitnijih potreba i formira se kao ličnost. Ona je jedna od najsloženijih, najstarijih i najtrajnijih društvenih grupa i ima veoma značajnu ulogu u razvoju čoveka, ali i društva uopšte. Pošto zahvata veoma različite strane ljudskog života, postoje različita određenja pojma porodice, od filozofskih, socioloških, psiholoških, vaspitnih, socijalnih, pa do ekonomskih i pravnih.

U najširem smislu pojam porodica se određuje kao nerazdvojna celina osoba povezanih brakom ili usvajanjem. U užem smislu pojam porodica označava rodbinsko povezane osobe koje žive pod istim krovom, a u najužem smislu oca, majku i decu.

Porodica se obično definiše prema funkcijama. U stručnoj literaturi se najčešće pominju biološko-seksualna i emotivna funkcija, reproduktivna funkcija, ekonomska funkcija, funkcija pružanja zaštite, vaspitna i obrazovna funkcija.

Iako je kroz istoriju porodica menjala svoje oblike i funkcije, najčešće se ističe da nastaje kao društveno sankcionisana veza između muškarca i žene i njihove rođene ili usvojene dece i predstavlja osnovu za socijalno formiranje ličnosti i razvoj ličnih karakteristika. Ali, bez obzira što su se funkcije porodice promenile, ona je ostala važna društvena institucija koja ima veliku ulogu u životu svakog pojedinca i u svakom društvenom sistemu.

Pročitano 4453 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 15 Novembar 2020 12:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Pojam porodice