Artnit

Nedelja, 04 Decembar 2016 12:05

Rože-Pol Droa - Nijedan mislilac nije tako oštro kritikovao etiku kao Fridrih Niče Istaknut

Fotografija Fridriha Ničea iz 1861. godine Fotografija Fridriha Ničea iz 1861. godine

Etika postoji vekovima i, iako su se njeni stilovi menjali, ona ne prestaje da postoji. U XIX i XX veku smo mislili da izumire, da je više nema. Ne samo zbog događaja koji su obeležili političku istoriju već i zbog radikalnih kritika koje su bile usmerene ka njoj. Niče je najviše od svih zašao u kulise morala i njegovih vrednosti. Dospevši do ponora u kojima se stvaraju ideali, otkrio je gde se to spravljaju razna lukavstva i neprijatni trikovi.

Prema njegovom mišljenju, nikada ne treba verovati u obećane vrednosti. Iza vrlina se kriju životinjski apetiti. Iza pravde se kriju želja za osvetom i radost zbog nanošenja patnje. Iza jednakosti - revanš nesposobnih. U bratstvu - želja za osvetom. Nijedan mislilac nije tako oštro kritikovao etiku. Nijedan filozof nije raskrinkao licemerje i pritvornost sa više žestine.

Kod Ničea to duboko preispitivanje vrlina vodi ka novom obliku prihvatanja postojanja u celini, koje se odlikuje umetničkom radošću i tragičnom mudrošću. Ali, istorijski prevrati su preinačili njegovu misao. Zločinci su zloupotrebili takvo shvatanje života u nečovečne svrhe. Nacisti su od toga napravili svoju filozofiju koja je bila moralistička na sebi svojstven način i postala oružje uništenje i smrti.

Iz dela Etika objašnjena svima

Pročitano 2277 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Rože-Pol Droa - Nijedan mislilac nije tako oštro kritikovao etiku kao Fridrih Niče