Artnit

Ponedeljak, 24 Oktobar 2016 11:04

Edipov kompleks Istaknut

Gustav Moro - Studija glave Edipa Gustav Moro - Studija glave Edipa

Edipov kompleks je jedan od najvažnijih pojmova u psihoanalitičkoj teoriji. Ovaj pojam je uveo austrijski psihijatar Sigmund Frojd u svom delu Tumačenje snova, koje je objavljeno 1900. godine. Ovaj pojam ima svoje poreklo u starogrčkom mitu o kralju Tebe Edipu, koji ne znajući ko su mu roditelji ubija svoga oca Laja, pa se onda ženi svojom majkom Jokastom. Saznavši šta je uradio on se ubija.

U psihoanalitičkoj teoriji, Edipov kompleks se definiše kao želja za seksualnom povezanošću sa roditeljem suprotnog pola i prateći osećaj rivalstva sa roditeljem istog pola.

Po teoriji Sigmunda Frojda Edipov kompleks je skup ljubavnih i neprijateljskih osećanja koje svako dete oseća prema roditeljima u faličkoj fazi, u dobi koja traje od treće do pete godina života. Uobičajen ishod Edipovog kompleksa je identifikacija sa roditeljem istog pola i potiskivanje svojih seksualnih nagona.

Edipov kompleks se često ispoljava kao jak otpor prema autoritetu i težnja da se detronizira, gnevna agresivnost i nežnost prema majci ili nekoj drugoj ženi.

Pročitano 3023 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Edipov kompleks