Artnit

Petak, 21 Oktobar 2016 10:57

O masovnim medijima Istaknut

Masovni mediji su deo savremenog društva, koji svojim načinom izražavanja ima veoma značajnu ulogu u napuštanju nekih obeležja tradicionalne kulture, kao i u stvaranju nove audiovizuelne kulture. Jedan od najuticajnih naučnika na polju masovnih komunikacija Denis Makvejl smatra da masovni mediji doprinose društvenoj i kulturnoj promeni zbog svoje sposobnosti da “definišu situacije, omogućavaju stvaranje pojmovnog okvira i prenose slike društvenih grupa“.

Pojam masovni mediji potiče od engleske reči mass media i počinje da se koristi sa pojavom radia, štampe i kasnije televizije, dvadesetih godina XX veka. Pod pojmom masovnih medija se podrazumevaju svi mediji koji su dizajnirani tako da zadovoljavaju potrebu društva za javnom komunikacijom u kojoj mogu učestvovati svi pripadnici društva.

Prva i najvažnija funkcija masovnih medija u društvu je da pruži vesti i informacije masama i zato se savremeno doba često naziva informaciono doba. Ljudima su potrebne vesti i informacije iz različitih razloga, s jedne strane se mogu koristiti za socijalizaciju, a s druge strane za donošenje odluka i formiranje mišljenja. Zabava je druga funkcija masovnih medija, kojima se uglavnom koriste mase da bi se zabavile u današnjem turbulentnom okruženju. Obrazovanje masa o njihovim pravima, moralnim, društvenim i verskim obavezama je još jedna važna funkcija masovnih medija.

U Evropi su prvi masovni mediji bile novine koje su dominirale tokom XIX veka. Danas se u masovne medije najčešće ubrajaju radio, televizija, muzika i video-zapisi, film, štampani mediji, internet i softver.

Pročitano 2589 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Septembar 2020 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo O masovnim medijima