Artnit

Subota, 10 Septembar 2016 11:01

Racionalizacija - kiselo grožđe Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija basne Lisica i grožđe, iz 1919. godine Milo Vinter - Ilustracija basne Lisica i grožđe, iz 1919. godine

Racionalizacija je psihološki mehanizam odbrane koji omogućava pojedincu da sačuva samopoštovanje, korišćenjem slabih ali naizgled razumnih argumenata da bi se opravdalo nešto što je teško prihvatiti ili da to izgleda "ne tako loše". Jedna od osnovnih formi racionalizacije, poznata je po nazivu kiselo grožđe.

Naziv odrambenog mehanizma kiselo grožđe proizilazi iz basne antičkog grčkog pisca Ezopa Lisica i grožđe. Ezop piše: Lisica, videći grožđe na jednoj visokoj lozi, pokuša ga na sve načine dohvatiti. Nikako nije mogla doći do njega. Kad je sve probala, ona se okrene i ode govoreći: "Još je kiselo. Ništa ne valja. Trnu zubi od njega."

Racionalizacija kiselo grožđe podrazumeva omalovažavanje nedostižnog cilja. Umesto da prizna da ne može da dohvati grožđe, lisica iz basne Lisica i grožđe racionalizuje svoj neuspeh tvrdeći da ono nije poželjno. Takođe, na primer pojedinac koji ne uspe da upiše željeni fakultet može da omalovažava profesiju koju je želeo.

Kiselo grožđe je primer ponašanja indukovan promenom stavova, ali može da deluje i u suprotnom smeru, poboljšanjem našeg odnosa prema stvarima koje osećamo da imamo. U jednom eksperimentu iz 1956. godine psiholog J. W. Brem je pokazao ženama osam kućnih aparata i zatražio od njih da ih rangiraju po redosledu sviđanja, od najvišeg do najmanjeg. Zatim su im pokazali dva aparata koja su ocenjena slično i upitane su koji aparat bi najviše volele da ponesu kući. Na kraju, one su ponovo rangirale ceo niz kućnih aparata. Ovaj put, one su dosledno rangirale aparat koje su izabrale većom ocenom nego ranije, a aparat koji nisu birale manjom nego ranije.

Pročitano 5800 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Racionalizacija - kiselo grožđe