Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 08 Septembar 2016 11:26

Teofrast - O hipokriziji ili licemerju Istaknut

Antički grčki filozof i pisac Teofrast u svom poznatom delu Karakteri prikazuje raznovrsne karakterne mane ili moralne slabosti koje sadrže elemente komičnog. O hipokriziji ili licemerju on piše:

1 Izgleda da je licemerstvo, da ga opišemo u opštim crtama, pretvaranje dela i reči nagore, a da je licemer čovek ovakvih osobina:

2 On pristupa svojim protivnicima i bez ikakvog znaka mržnje u licu običava s njima govoriti;

on u lice obasipa hvalama ljude kojima je potajno postavio zamke;

izražava im svoje saosećanje kada su protiv njega izgubili parnicu;

prema svojim napadačima milostivo postupa, i to u svemu što oni protiv njega govore.

3 Ljudima koji trpe nepravdu i zbog toga se ljute on govori mirno i hladnokrvno; onome koji traži s njim hitan sastanak naređuje da ponovno dođe.

4 Nikad ne priznaje da radi ono čime je upravo zauzet, nego tvrdi da o tome još razmišlja i izgovara se da je upravo došao, da je kasno i da se oseća bolestan.

5 Obrate li mu se ljudi za zajam ili pomoć, on izjavljuje da nije bogat;

- prodaje li nešto, izjavljuje da ne prodaje;

- a ako ne prodaje, tvrdi da prodaje;

- ako je nešto čuo, navodi da nije čuo ništa;

- je li šta video, iznosi da nije ništa video;

- ako je nešto priznao, on se toga ne seća;

- jednom tvrdi da će razmisliti, drugi put da ne zna ništa, trećom prilikom ostaje u čudu i, na kraju, da je o tome nekad iste misli gajio.

6 Uopšte, zna se razmetati izrazima ove vrste: "Ne mogu to verovati", "To je nepojmljivo", "Zaprepašćen sam", i "Kako ti kažeš, postao je drugi čovek", "Meni nije tako govorio", "Stvar mi izgleda besmislena", "Reci to drugome", "Ja sam stvarno u neprilici da li da tebi ne poverujem ili da onome ne dam za pravo", "Pazi ipak da ne budeš lakomislen".

7 (Ovakve izreke, izmišljotine i ponavljanja mogu se naći kod licemera. Moramo se od ovih ne bezazlenih, nego podmuklih karaktera čuvati više nego samih zmija.)

Pročitano 3417 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci