Artnit

Petak, 19 Avgust 2016 11:10

Jirgen Habermas - Teorija komunikativne akcije Istaknut

Konstantinos Partenis - Bogatstvo komunikacije Konstantinos Partenis - Bogatstvo komunikacije

Nemački filozof i sociolog Jirgen Habermas je osnovne postavke svoje teorije komunikativne akcije izložio u delu Strukturne promene javnosti, koje je objavio 1965, a zatim u svom kapitalnom delu Teorija komunikativne akcije koje je objavio 1981. godine. U ovoj teoriji on pokušava da razume društvo sa gledišta jezika i stavlja naglasak na procese komunikacije i zajednički jezik, a proces jezičkog sporazumevanja određuje kao društveno-kulturni fenomen koji je u osnovi ljudske civilizacije.

Pojam komunikativne akcije Jirgen Habermas razvija na temelju analitičke filozofije jezika. On piše: "Koncept komunikativne akcije razvija intuiciju da je jeziku svojstven telos sporazumevanja".

Prema Habermasu komunikativna akcija se uvek realizuje u specifičnim kontekstima različitih komunikativnih situacija, u kojima akteri komuniciraju putem jezičkih iskaza koji mogu da budu asertorički, normativni i ekspresivni. Asertorički iskazi su orijentisani ka faktičkom svetu koji okružuje govor, normativni ka nematerijalnoj sferi društvenih vrednosti, a ekspresivni ka subjektivnom svetu govornika, što uključuje njegova iskustva i afekte. Za osnovnu komunikativnu akciju Habermas smatra idealnu govornu situaciju, koja se odvija u javnom okruženju, slobodnom od bilo kakve prinude ili sile.

U središte procesa socijalizacije Habermas stavlja jezičko sporazumevanje. Na početku procesa socijalizacije, pojedinac usvaja elemente određenog partikularnog konteksta jezičke interakcije, kako bi u kasnijim fazama naučio da interiorizuje normativni poredak društva. Na osnovu poznavanja normativnog poretka društva, koji strukturiše jezičku interakciju, u procesu socijalizacije pojedinac može da preuzima sve više društvenih uloga.

Jirgen Habermas veruje da su kompetentne komunikativne akcije ključ onoga što je racionalno, kao i stvaranja participativne demokratije koja može da poprimi administrativnu i prinudnu prirodu formalnog sistema, kao što su korporacije i države blagostanja.

Pročitano 3583 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 21 Avgust 2020 11:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Jirgen Habermas - Teorija komunikativne akcije