Artnit

Subota, 13 Avgust 2016 10:56

Maks Veber - Religija u Indiji Istaknut

Dizajn korica knjige Religija u Indiji Dizajn korica knjige Religija u Indiji

Religija u Indiji: Sociologija hinduizma i budizma je deo globalnog istraživanja svetskih religija, nemačkog ekonomiste i sociologa Maksa Vebera. Ovo delo je bio njegov treći veliki rad iz sociologije religije, nakon dela Protestantska etika i duh kapitalizma i Religija Kine: Konfučijanstvo i Taoizam.

Na početku dela Religija u Indiji, Maks Veber daje sliku društvene strukture sa ortodoksnim doktrinama hinduizma i heterodoksnim doktrinama budizma, uključujući i modifikacije koje je doneo uticaj popularne religije. Indijski društveni sistem je bio pod uticajem koncepta Varna, koji ukazuje na direktnu povezanost religioznih uverenja sa segregacijom društva u kaste. Veber opisuje Varna sistem, koji čine Bramani - sveštenička kasta, Kshatriye - plemićka i vojnička kasta, Vaishyje - trgovci i seljaci i Shudre - obični radnici, najniža kasta. On posebnu pažnju posvećuje Bramanima, i razmatra zašto su vekovima imali najviše mesto u indijskom društvu. Takođe, posebno ističe da je društvo fundamentalno podeljeno na bogate, čiji su životi orijentisani ka uzoru “mudrog čoveka-proroka“ i neobrazovane mase koje su ostale uhvaćene i zarobljene u dnevnim magijskim ritualima.

Iz analiza raznih studija Maks Veber izvlači zaključak da hinduizam ima dve dogme, koje prihvataju svi Hindusi. To su Samsara, verovanje u seobu duša ili reinkarnacija i srodna dogma karme kao naknade. Budizam prihvata ove temeljne dogme hinduizma. Povezanost ovih dogmi predstavlja jedinstvenu osnovu sistema kasti u indijskom društvu.

Maks Veber smatra da Indija negira svet više nego što se ovaj bilo gde drugde negira, i u tom kontekstu razmatra koji je uticaj hinduizam i budizam imao na svakodnevne zemaljske aktivnosti. Po tradicionalnom sistemu Varna podržanom od strane darme, ekonomski razvoj je usporen, jer "duh" ovog sistema radi protiv razvoja kapitalizma.

Pročitano 3591 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 25 Oktobar 2020 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Maks Veber - Religija u Indiji