Artnit

Četvrtak, 26 Maj 2016 11:43

Džon Lok - Razmišljanja o obrazovanju Istaknut

Dizajn korica knjige Razmišljanja o obrazovanju Dizajn korica knjige Razmišljanja o obrazovanju

Engleski filozof Džon Lok je neke ideje u vezi sa obrazovanjem izložio u svom delu Razmišljanja o obrazovanju, koje je objavio 1693. godine. Ovo delo je više nalik na uputstvo za upotrebu nego na filozofski tekst. Cilj obrazovanja, po njegovom mišljenju, nije da se stvori naučnik, već da se stvori čovek vrline. Preciznije, cilj obrazovanja je da se usadi ono što Džon Lok naziva princip vrline, a to je sposobnost da se sluša razum, a ne strast. Autoritet u obrazovanju dece, po njemu pripada isključivo roditeljima, i u skladu je sa njihovim porodičnim načinom života.

Džon Lok je započeo delo Razmišljanja o obrazovanju sa naglašavanjem stava da “svi ljudi koje smo sreli, jesu takvi kakvi jesu, dobri ili zli, zbog svog obrazovanja“. Ovaj stav se odnosi na njegovo filozofsko stanovište da čovek na svet dolazi bez urođenih ideja, a da je znanje određeno samo iskustvom koje je izvedeno iz čulnog opažanja. Na samom početku života čovek brine samo o telesnom zadovoljstvu i bolu, a vremenom razvija sposobnost rasuđivanja.

Džon Lok smatra da bi učenje trebalo da bude prijatno. Jedini razlog zbog kojeg deca ne vole knjige onoliko koliko vole igračke, je što su prisiljeni da uče, a nisu primorani da se igraju. Zato se učenje ne sme nametati silom, ono treba biti ugodno i nenametljivo i odvija se kroz igru.

U obrazovnom procesu ne treba uzimati u obzir samo opšti temperament detinjstva, već i pojedinačni temperament deteta. Svaki um, smatra Džon Lok je različit, a ono što je ispravno za jedno dete nije u redu za drugo.

Džon Lok naglašava značaj navike i primera u obrazovanju, dok umanjuje važnost uloge pravila, jer ih deca obično ne znaju, ili ne mogu da ih se sete. Navika i primer prevazilaze slabosti detinjstva korišćenjem instinkta umesto sećanja i razmišljanja. Zbog važnosti primera, Džon Lok naglašava da je od ključnog značaja da dete provodi većinu svog vremena sa svojim mentorom ili roditeljima.

Većina roditelja, smatra Džon Lok igra izopačenu ulogu u životima svoje dece. Kada su deca mala i trebaju im racionalna uputstva roditelji su popustljivi, a kada su odrasla i mogu da koriste sopstveni razum, roditelji iznenada počinju da nameću svoju volju. Džon Lok kaže da je ovaj obrazac nelogičan i da roditelji treba da preokrenu njihovo ponašanje.

Poseban značaj Džon Lok pridaje moralnom obrazovanju i formiranju dobrih moralnih navika. Zato što je religija temelj moralnosti, u detetov duh treba utisnuti ideju Boga, stvoritelja svih stvari. Intelektualno obrazovanje treba da bude koncipirano tako da omogući osposobljavanje dece za budući život i rad, i zato ona treba da uče predmete koji će im biti potrebni za život. Džon Lok naglašava i da svako dete treba da nauči neku manuelnu veštinu, jer one pomažu da se opusti i osveži svoj um nakon što je istrošen od učenja.

Pročitano 3349 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 23 Oktobar 2020 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Džon Lok - Razmišljanja o obrazovanju